Ascultam podcast-ul lui Vali despre conferințe, motivație și beneficii. El spune că la conferințe de fapt nu-i pasă nimănui de ce spun ăia pe scenă, ele fiind cel mult un prilej bun de socializare. Chestie cu care sunt parțial de acord, cu excepția că mai sunt unele de unde chiar pleci cu ceva la pachet. Informațional, nu cu platoaș fizic.

Mai spune el o chestie că nu prea sunt practicieni care vorbesc, sunt doar spokemen oficiali. Și cu asta pot fi de acord, mai ales că, cel puțin în RO, pe la conferințe se cam schimbă aceiași 20 de oameni care vorbesc pe scene.

Încă o chestie care mi-a atras atenția a fost că biletele pentru conferință sunt cumpărate de companii, în mare parte, ca să fidelizeze cumva angajatul, fiind mai comod să-i dai 300 euro pe an decât 100euro în plus la salariu sau decât să îl trimită la o specializare pe mulți bani. Un beneficiu de compromis, ăla nu zice nimic, ei sunt mulțumiți că i-au închis gura și nu mai cere salariu.

Acum, ce întrebări am eu pe subiectul ăsta, al beneficiilor.

Avem trei scenarii:

  1. compania îți dă 100 euro în plus la salariu, dar nu acoperă nici o specializare, nici la conferințe nu te trimite, nimic.
  2. compania te trimite la specializare, dar mai apoi nu îți dă nici buget, nici oportunitate să aplici ce ai învățat
  3. compania te trimite la conferințe, seminarii, workshopuri, dar mai apoi se așteaptă să aplici ce ai învățat acolo

Pe care l-ai accepta?

Primul ar denota delăsare, la prima vedere. Dacă stăm să rumegăm un pic, e de preferat să te specializezi pe banii tăi, să mergi la conferințe pe banii tăi, pentru că nu are nimeni cu ce cârlig să te prindă de nas.

Al doilea e cel mai nașpa în care te poți afla, pentru că se vor acumula frustrări și la un moment dat vei părăsi compania. Depinde dacă ai vreo clauză de refund sau de perioadă minimă de rămas în companie.

Al treilea e în zona safe, mi se pare cumva de bun simț să faci asta, că doar de-asta te duci. Mai ales că la conferințe nu afli chestii revoluționare, nu treci la blockchain după ce ți-a vorbit unul 10 minute despre asta.

 

1, 2 sau 3?