Cum îţi alegi ochelarii de soare?

Articol din categoria: mișto

raze

Până acum ceva vreme credeam că aproape toţi ochelarii de soare sunt la fel, singurele diferenţe dintre perechi fiind preţurile şi locurile din care pot fi cumpăraţi. Până când la un moment dat am avut ocazia să compar o pereche luată cu 15 lei de pe stradă şi o pereche mult mai scumpă luată dintr-un magazin de specialitate. Diferenţa era clară, mult în favoarea celor luaţi din optică.

De curând am avut ocazia să primesc nişte materiale informative de la Polaroid, care îmi explicau exact diferenţele de fabricaţie şi de beneficii dintre lentilele obişnuite de ochelari şi cele polarizate. Pe lângă text, am primit şi vreo două ilustraţii:

lentile

 

Acum, întrebarea care se pune este: dar de ce nu toţi ochelarii de soare oferă aceeaşi protecţie? Răspunsul, mai jos :

Unii ochelari de soare, care au doar lentile colorate, fara protectie UV, pot face mai mult rau, decat daca nu i-am purta. Acestia dilata pupila, lasand mai multe raze UV sa intre in ochi si sa produca leziuni ireversibile pe retina, alaturi de o vedere neclara.

Este foarte important ca ochii copiilor sa fie protejati de ochelari de soare, inca de la varste foarte mici (sub 1 an), deoarece cristalinul lor este foarte transparent si lasa sa treaca multe radiatii UV inspre retina; de asemenea, pupila este mai mare decat la adult, iar ei isi petrec mult timp in aer liber (expunerea este cumulativa si incepe inca din copilarie!).

Transmitanta vizuala (cantitatea de lumina transmisa prin lentila) este marcata pe bratul lentilei si explicata in eticheta ochelarilor:

–          Categoria 0 – 80-100% – eficienti in vreme cu nori, fara soare

–          Categoria 1 – 43-80% – vreme cu nori, putin soare

–          Categoria 2 – 18-43% – vreme cu soare moderat

–          Categoria 3 – 8-18% – soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apa, nisip

–          Categoria 4 – 3-8% – soare puternic, zapada

Categoriile 0-3 pot fi folosite la condus, pe cand categoria 4 – nu (transmitanta vizuala fiind foarte mica).

Dacă v-am făcut câtuşi de puţin curioşi sau v-am dat un pic de gândit pe tema asta, cei de la Optiblu vă pot ajuta cu mult mai multe informaţii pe tema ochelarilor de soare. Pentru că folosirea unor ochelari necorespunzători vă poate face mai mult rău decât bine, nu de alta.

optiblu

 

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    eu am descoperit lentilele polarizante acu vreo 6-7 ani si de atunci acesta este primul criteriu cand imi cumpar ochelari de soare.

  2. #2 Comentariu nou

    Multi dintre noi alegem dupa cat de frumosi sunt restul nu mai conteaza,dar este clar ca da conteaza criteriile dupa care ii alegi trebuie doar sa ne informam.

  3. #3 Comentariu nou

    Este corect, ochelarii de soare nu se cumpara de la taraba, cel mai bine este sa alegeti o firma recunoscuta pentru calitatea produselor, trebuie sa aiba reala protectie 100% UVA si UVB, usor de purtat, rezistenti la apa si rugina. Referitor la copii protectia este foarte importanta, chiar daca incercam pe cat posibil sa nu ii expunem direct la soare, atat crema de protectie cat si ochelarii de soare nu trebuie sa lipseasca. Eu am gasit pe site-ul http://www.bebeardealul.ro ochelari pentru copii la preturi avantajoase, si am primit si reducere. Va recomand cu incredere: https://bebe.farmaciaardealul.ro/catalogsearch/result/?q=polaroid

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]