Acum ceva timp, s-a făcut un poll pe grupul de facebook al comunității waze din România, dacă ar trebui să se oprească avertismentele de poliție, pe timp de stare de urgență, ca să fim și noi utili și să stea lumea acasă, să nu mai meargă de nebuni cu mașinile pe străzi. Eventual să o ia pe jos, sau ceva, de parcă raportările Waze scoteau șoferii pe străzi.
Bineînțeles, lumea a votat să se oprească, ce atâtea libertăți cetățenești, să predăm democrația la primul ghișeu, e clar că am eșuat cu ea.
Asta e consecința comunicării haotice de sus, de la administrație, vorbind fiecare altă limbă, creezi confuzie și se apucă fiecare de inițiativa lui civică, chiar dacă nu se potrivește în marele puzzle.
Revenind la waze, mesajul lor este „outsmarting traffic. together”
Aș risca să estimez că 99% dintre utilizatorii de Waze, au instalat și folosesc aplicația fix pentru notificările de poliție, nu pentru altceva. Pentru altceva avem google maps, care funcționează perfect, dacă vrem să ajungem la Strada Teilor nr 31.
Waze e construit pentru și cu ajutorul și contribuția comunității. Este o platformă user generated content, utilizatorii raportează și tot utilizatorii beneficiază de raportările comunității. .
În momentul în care Waze își dă mâna cu autoritățile, a cam trădat cauza. Și dacă la primul semn de haos alege să scoată notificările pentru poliție, ne putem aștepta oricând să facă parteneriat cu autoritățile și pentru alte chestii, cum ar fi pe unde ne deplasăm în oraș, câți kilometri facem pe zi sau mai știu eu ce alte date?
Între timp înțeleg că au revenit notificările, dar mai știm că sunt pe bune? Mai știm că apar toate raportările sau doar cele pe care le vrea poliția? Habar n-am, că aparent nu mai este o platformă liberă, este arbitrată.
Ah, nu zic să devină un silkroad al traficului, dar nici de iude nu prea avem nevoie în telefoane.
16 comentarii Adaugă comentariu
Prima aplicație dezinstalată când au decretat starea de urgență.
A devenit la fel de comun că orice soft gps. În plus este și doar online, deci nu se mai justifică folosirea lui.
Astăzi am mers cu waze și mergeau notificările legate de politie.
Si acum 4 zile mergeau.
Politistii nu au ce cauta pe strada s aiti ceara declaratie ca ai iesit tu sa te plimbi c ao iei razna in garsoniera sau c ate duci sa iti iie mancare la 1km singur… Care p c e problema? Politistii sunt oricum niste fiinte abjecte, cine a fost la accidente usoare sau in alte parti stie, cine are 20 de ani si inca e un idealist tembel e inca prost.
Nu a tradat nimic waze. Daca oamenii stau in casa cine sa puna alerte? Pur si simplu nu sunt suficiente masini cu waze-ul pornit pe strazi. Am verificat personal si de fiecare data cand am pus alerta a aparut. Dar dispare dupa vreo 20-30 min, daca nu o confirma si altcineva. Fac naveta la munca, dar de multe ori eram singura masina la filtru si n-am avut curaj sa butonez telefonul in fata politistului, abia scoteam adeverinta si buletinul…
De ce ai dezinstalat-o? Eu o folosesc constant si a aratat intotdeauna politia pe traseu.
Greșit! Starea de Urgență nu are treabă cu Democrația! Ai înțeles greșit! Daca nu înțelegi de vorbă bună, a se citi în Democrație, că trebuie să stai în casă, atunci obligi statul sa îți îngrădească drepturile prin Starea de Urgență. Așa că nu mai incerca sa fii șmecher! Că din cauza celor care gândesc ca tine și ca polițistul de la Gerota ajung sa plângă familii!!! Hai sa facem ce putem sa ii păcălim pe fraierii care vor sa ne limiteze noua dreptul la moarte! Daca așa gândești e trist. Unii incerca sa își protejeze familiile!
au pus si balsam de au spălat așa bine creierul?
Da bine mai Andrei că alții sunt spălați pe creier iar voi lumina lumii. Nu mai dați din colt cu democrația și mai știu eu ce, starea de urgență limitează anumite drepturi iar democrația în această situație este parțială. Nu iau partea puterii, dar sistemele politice dure, au fost născocite și instaurate din cauza oamenilor, că nu înțeleg de buna voie.
data viitoare ai grija sa nu mai pui virgula intre subiect si predicat. in rest, rad trist cand vad cati oameni isi doresc macar o turcie mica, daca nu chiar o rusie la noi, sa avem un tatuc care sa ne mane ca pe vite
cat de dificil / scump crezi ca e sa adaugi un soft de recunoastere a numerelor de inmatriculare pe ffedurile camerelor de supraveghere din oras (presupunand ca nu exista deja)? – hint: exista deja librarii open source care fac o treaba foarte buna by default + aplicatii diverse de telefon.
si cat de dificil / scump e pt softul respectiv sa verse bulk intr-o baza de date centrala numarul auto recunoscut si un timestamp?
si apoi cat de scump / dificil e sa adaugi un soft care sa faca niste rapoarte minimale din acea baza de date?
sunt foarte de acord cu confidentialitate si tot ce implica asta, dar e greu sa lupti astazi cu supravegherea.
sper sa nu ajungem china prea curand.
cum nu, nu vezi entuziasmul cu care aplauda multimea toate masurile astea?
Andrei,
Îți dau un sfat prietenesc dacă vrei să-l iei în considerare. Nu fi ca toți ziariștii care prind ceva din zbor și se apucă să publice un titlu boombastic ca să atragă lumea să citească!
Acel pool a fost pus pe grupul comunității Facebook Waze România de un utilizator! Un simplu utilizator. Faptul că s-au scos alertele de poliție țin de alte considerente mult mai profunde și nu datorită acelui pool.
Rapoartele de poliție au reapărut pe harta Waze din data de 30.03.2020 iar tu pe 06.04.2020 scrii că ai înțeles că între timp au reapărut notificările… E la mai bine de o săptămână!
Acum, faci ce vrei cu acest comentariu al meu, dar când vrei să scrii despre anumite subiecte, cel mai bine, interesează-te din surse oficiale.
Nu scrie după ureche.
Cu stimă,
Dan D.
merci pentru sfaturi, nu fac jurnalism boombastic, nici nu conteaza daca a influentat sau nu acel pool, ideea de baza ramane
Andrei,
prin simpla afirmație „nu fac jurnalism boombastic” (indiferent ce definiție vrei tu să folosești – cea din română scrisă cu un o sau cea din engleză scrisă cu doi de o)… dar ceea ce faci tu nu e jurnalism. Punct. Puteai să te limitezi la „nu fac jurnalism!”.
Titlul, este unul clar de „clickbait”… nici măcar demn de un „blogger”. Vrei titlu corect? Ia de la sursă: https://www.g4media.ro/waze-nu-mai-permite-raportarea-politistilor-in-trafic.html
A face jurnalism înseamnă a verifica informația, chiar dacă vii după 7 zile … să verifici inclusiv dacă informația a fost adevărată și dacă mai e validă.
Ca și „formator de opinie”, cred că ar trebui să ai o responsabilitate minimă de verificare și informare corectă… că altfel, o dăm în conspirații și începi să transformi blogul tău într-un alt fel de sputnik.
„Aș risca să estimez că 99% dintre utilizatorii de Waze, au instalat și folosesc aplicația fix pentru notificările de poliție, nu pentru altceva.” – probabil ești nou pe Waze și nu ai înțeles la ce folosește waze și pentru ce a fost creat. Crezi că 99% din utilizatorii Waze din București, cel puțin, folosesc aplicația (doar) pentru Poliție? Să o gândim puțin, nu e greu.
„Pentru altceva avem google maps, care funcționează perfect, dacă vrem să ajungem la Strada Teilor nr 31.” -… și dacă dai 32 unde te duce? Te mai duce bine oare? Dacă ar fi perfect, de ce atunci mai există atâtea aplicații de internet? Domnule Cismaru, nicăieri în lumea asta nu există perfecțiune, cu atât mai mult în domeniul hărților. Dar poate trebuie să te provoace cineva pe această temă să descoperi… știi vorba aia, sigur, „think out of box”. Dacă trăiești într-o cutiuță și nu scoți capul să vezi ce mai e și dincolo de pereții cutiei, e perfect (să te citez)!
„Waze e construit pentru și cu ajutorul și contribuția comunității.” – poate ar trebui să completezi, că harta este făcută în întregime de utilizatori și, probabil, este una dintre cele mai complete și actualizate hărți existente. Dar o hartă perfectă nu există…. și nu va exista… Iar google maps, deja sunt 3 ani de când a rămas în urmă. Google it, vei înțelege repede.
„În momentul în care Waze își dă mâna cu autoritățile, a cam trădat cauza.” – care cauză? care autorități? Waze își dă mâna cu autoritățile, dar ai idee pentru ce? Hai, google it. Uite aici un short link: https://www.waze.com/ro/ccp (și nu ar fi rău să citești și Terms, Agreements și altele de genul să eliminăm astfel de zvonuri).
„Și dacă la primul semn de haos alege să scoată notificările pentru poliție, ne putem aștepta oricând să facă parteneriat cu autoritățile și pentru alte chestii, cum ar fi pe unde ne deplasăm în oraș, câți kilometri facem pe zi sau mai știu eu ce alte date?” – ești sigur că a fost la primul semn de haos? Ești sigur că au ales (ei) să scoată notificările de poliție? Din nou, citește terms and agreements, privacy policies… doar am intrat în era GDPR, nu?
„Între timp înțeleg că au revenit notificările, dar mai știm că sunt pe bune? Mai știm că apar toate raportările sau doar cele pe care le vrea poliția? Habar n-am, că aparent nu mai este o platformă liberă, este arbitrată.” … suntem atât de naivi să credem că stă poliția să selecteze undeva, din spatele unui calculator, ce rapoarte de poliție să apară pe hartă și care nu? Eu sper că cititorii nu sunt atât de naivi și să te creadă. „definiția de platformă liberă sau arbitrată” sunt concepte pe care mă tem că nu le stăpânești.
„ideea de baza ramane” – exact ce ziceam mai sus și nu faci decât să reiterezi tema unui clickbait bazat pe informații greșite, bazat pe păreri personale deformate… demne de conspirații.
O seară excelentă.