The times are changing

Articol din categoria: andreiu

Am adaptat un pic titlul uneia din melodiile mele preferate, de la Dylan, dar am trăit acum 2 săptămâni cam 2 vieți în 5 zile, dintr-un cumul de fapte, care s-a încheiat cu happy end, din fericire, până la urmă.

Surpriza vremurilor în schimbare a venit, suprinzător, de la bancă. De la BCR, mai exact, unde am fost pentru o discuție de 1 oră cu un consilier ( coach financiar, dar nu sunt neapărat fan al termenului) despre planuri de viitor, situația din prezent și ce opțiuni există pentru o bătrânețe relaxată.

Poate părea prematur, dar cred că după 35 de ani trebuie să ne gândim serios ce vom face la bătrânețe, mai ales după ce ieșim la pensie. Am mai tratat subiectul ăsta și acum ceva vreme.

Și nu insist degeaba cu subiectul ăsta, pentru că, atunci când ieși la pensie, dacă ești salariat, venitul tău scade considerabil, deși nevoile rămân aceleași. Nu știu dacă chiar cu 68%, dar e cert că scad veniturile, am văzut la taică-miu și la alte persoane care s-au pensionat recent.

Recunosc că m-am dus cu o sprânceană ridicată la întâlnire (pe care tot eu am solicitat-o, să ne înțelegem) și am plecat cu fruntea descrețită și mintea un pic mai luminată.

În primul rând pentru că a fost o discuție relaxată, transparentă și centrată pe client, adică pe mine. O analiză a veniturilor, a cheltuielilor fixe, a cheltuielilor pe mofturi și pe obiective de termen scurt, mediu și lung.

Am plecat de acolo cu un plan financiar personalizat care cuprinde vreo 3 opțiuni sau alternative de investiții și economisire, am învățat și care e treaba cu titlurile de stat, la ce să fiu atent dacă vreau să investesc în așa ceva, dar și ce alte opțiuni am în momentul ăsta, de economisire pentru mine cât și pentru kiddo, când vine vorba de educație sau ce-o fi să fie peste 11 ani.

Și cum economia începe de la 1 leu, niciodată nu e prea târziu, niciodată nu e prea puțin să începi să pui ceva deoparte. Și dacă nu mă crezi, fă un calcul simplu, singur, acasă, pentru suma lunară economisită*12*30 și vezi unde ieși. Aplică și un 2-3-5% dobândă și vezi ce-ți dă, s-ar putea să nu fie ceva de lepădat.

Zic că timpurile s-au schimbat pentru că discuția a mers fix în direcția de educație, analiză și consiliere financiară, nici un moment spre direcție de vânzare sau prezentat vreo soluție miraculoasă. Și aș ști să le recunosc, am vândut asigurări în tinerețe.

Și e greu să crezi că mergi la bancă și să pleci de acolo cu sfaturi utile pentru tine, pentru viitor, fără frica ratelor, a dobânzilor, fără produse sau comisioane ascunse.

Aici mi se pare schimbarea cea mai importantă: înțelegerea că un client educat e un client mai bun pentru mai multă vreme. Ca într-o relație de lungă durată.

La mine în curte se cheamă Customer Lifetime Value.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Am plan pe următorii 30 de ani. Nu că vreau să mă laud, dar cred că pe la 40-45 ar trebui să știi ce vrei de la viață. Planul meu e simplu, dar îndrăzneț. Dacă lucrurile ies cum vreau eu e bine, dacă nu, e un țel demn de urmat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]