Se apropie vremea calculelor cât mai exacte

Articol din categoria: andreiu

Nu pot să nu mâ gândesc cu groază la iarna care ne bate la ușă și la valul de scumpiri ( mai ales la utilități) pe care trebuie să-l luăm direct în piept, că nu avem unde ne ascunde din calea lui. Și cel mai tare mă sperie prețurile la energie ( gaz și electricitate) care se dublează sau triplează.

O să fie interesant, mai ales din punct de vedere al gestionării banilor, mai ales pentru cei care au și copii la grădinițe sau școli private, sau alte cheltuieli fixe cu sănătate sau alte probleme și care acum se văd puși într-o situație nasoală.

Și mai nasol e că suferim destul de mult și la zona de educație financiară, pentru că generațiile noastre ( cea dinaintea mea, a mea, cele de după mine) nu au fost expuse unei alfabetizări financiare adecvate, interacțiunile noastre cu finanțele fiind prin facultate, doar ăia care au făcut facultate de profil economic ( ASE sau alta echivalentă).

Mie mi-a luat foarte mult să învăț să calculez banii și să nu-i mai sparg pe toate prostiile și să rămân cu prea multă lună și prea puțin salariu ( asta e definiția sărăciei) în fiecare lună. Mai ales de când s-a născut copilul și a trebuit să devin adult responsabil. Dar mi-ar fi prins foarte bine să-mi fi explicat cineva pe înțelesul meu de post-adolescent scăpat la bani în oraș mare că trebuie și un pic de cumpăt.

Revenind la cheltuieli și calcule, așa cum zic și în titlu, vine vremea calculelor exacte. Și va trebui să știm exact câți bani trebuie să alocăm pe utilități, câți pe mâncare, câți pe haine și câți pe distracție.

Și ce mai punem deoparte, dacă ne mai rămâne ceva.

Cam așa ceva făceau ai mei în anii 90, dar atunci nu se punea problema de pus bani deoparte pentru vacanțe sau iphone13, ci era fix despre supraviețuit până la următorul salariu, anii 90 fiind o junglă cruntă, din care mă bucur enorm că am scăpat cu bine. Cumva horror, ăștia mai mici probabil ați văzut prin filme, ăștia de vârsta mea probabil vă amintiți.

Din fericire, acum există chiar și calculator online care te poate ajuta cu calculele astea, să vezi exact cum îți poți drămui banii, astfel încât să o scoți la capăt ca băieții de la Vunk.

Practic, trebuie doar să vrei, că mecanica o găsești la liber pe internet și dacă tot e liberă pe net, poate nu ar strică să discuți și cu un expert în educație financiară, care să te poată consilia și pentru planuri de termen lung. Cum ar fi pensia, despre care am mai vorbit aici. Eu aș compara o discuție în zona de educație financiară cu mersul la psiholog. Nu e nici o problemă în a vrea să afli cum să faci să-ți fie bine, acum sau pe viitor.

Și cum orice călătorie începe cu un pas, calcultatul și chibzuitul banilor este un prin pas spre disciplină și inteligență financiară.

Tu ce buget de cheltuială ai astăzi?

*articolul face parte din o serie de articole care tratează Inteligența Financiară, serie care își propune să crească gradul de conștientizare a importanței educației financiare și vine în sprijinul clienților prin programe gratuite de consiliere și consultanță.

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Avand in vedere apetitul poporului roman pentru invatare si educare, cei de la BCR ar trebui sa puna o taxa modica de 5 lei per sesiune de consiliere sau sa conditioneze discutiile de existenta unui card bcr prealabil, ca sa creasca gradul de interes. altfel, ma indoiesc ca se vor imbulzi romanii care le stiu pe toate sa invete cum sa isi gestioneze banii si sa nu aiba probleme pe viitor

  2. #2 Comentariu nou

    Cu incalzitu e greu. E criza de peleti de ex. Dincolo de specula specifica sezonului (pretul e aproape dublu fata de vara) producatorii nu fac față, materia prima e mai putina pt ca nu se mai fura lemne chiar ca in codru, iar rumegusul si rezultatele prelucrarii au inceput si ele sa fie controlate ca si lemnele. Practic e mai ieftin sa arzi boabe de porumb decat peleti, ceea ce unii fac de ani de zile. Conform estimarilor ma costa juma de salariu încalzirea pe tot sezonul. (Restul, curent si apa calda fie s-au amortizat, fie sunt in curs de amortizare)

  3. #3 Comentariu nou

    daca nu treci prin facultate, nu stii ca trebuie sa consumi mai putin decat produci. calculator online pentru cheltuieli? serios?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]