Şi nu vorbesc de typos, adică acele greşeli care apar cauzate fiind de grabă sau de vreo tastatură pusă pe glume. Vorbesc despre acele greşeli care apar cu regularitate în exprimarea scrisă a unora.

Din punctul meu de vedere, să faci unele greşeli impardonabile de folosire a limbii române reprezintă o ruşine maximă pentru orice persoană care are pretenţia să fie respectată de societate. De asemenea, căutarea de  scuze mi se pare josnica. Nu poţi să vii şi să spui că nu pui foarte mare preţ pe gramatică, pentru că tu eşti de meserie chimist sau programator şi educaţia îţi este în cu totul altă parte decât în cele ale umanului având în vedere că timp de 12 clase, limba română a fost materie obligatorie de studiu.

Am dat teze, examene de admitere în liceu şi bacalaureat. La BAC a fost materie obligatorie, susţinută atât scris cât şi oral. Tot de-a lungul celor 12 clase studiate, am trecut prin nişte ore de citire, scriere după dictare şi am avut lectură obligatorie. Majoritatea am fost şi la câteva şedinţe de meditaţii, pentru a fi siguri că vom trece cu notă mare peste examenul de bacalaureat.
Imi e aproape imposibil să cred că în 12 ani de “limba şi literatura română” materie obligatorie nu putem rămâne măcar cu atât- cu stăpânirea scrierii corecte* gramatical.

In cazul în care se dovedeşte că totuşi exprimarea corectă e o pălărie mult prea mare pentru unii, acest fapt nu denotă decât ignoranţă sau prostie. Sau ambele.

Insă, dacă stăm şi privim în jurul nostru cu un pic de atenţie, ponderea analfabeţilor de succes creşte de la an la an. Incepând cu politica de vârf şi terminând cu persoane publice care se vor modele de urmat pentru posteritate. Şi dacă astfel de persoane continuă să existe şi să ţină capete de afiş, nu este decât vina celor care îi susţin şi încurajează.

*corectură venită de la Arhi