Bine că pleacă Contra. Am citit suficient pe internet încât să-mi dau seama că nu aveam ce face cu Contra la națională.
Nu poți să ții jucători precum Cristiano Ronaldo, Frenkie De Jong, Matthijs de Ligt, Eden Hazard, Harry Kane, Sadio Mane, Kylian Mbappe, Lionel Messi, Mohamed Salah, Virgil van Dijk, Paul Pogba sau Kevin de Bruyne neconvocați și să insiști pe jucătorii români.
Nu e vina lui Contra. Mi se pare că am uitat cam repede prestația naționalei sub comanda lui Daum sau a lui Tata Puiu.
Contra nu a fost un antrenor rău, a făcut ce-a putut mai bine cu ce avea la dispoziție.
Să nu ne facem idoli supraevaluați. Să nu credem că dacă vine Petrescu sau dacă vine Rădoi vom fi campioni mondiali. Pentru că și ei vor avea de lucrat cu aceeași resursă umană, aceeași jucători, aceeași mentalitate.
Știu că se încearcă din interior redresarea situației, însă rezultatele le vom vedea peste 10 sau 15 ani, când copiii care joacă acum în competițiile de juniori vor ajunge eligibili pentru naționalele mari.
Să nu facem din plecarea lui Contra o victorie, ar trebui să fie o înfrângere care să ne prezinte starea fotbalului la zi.
Până atunci, Hai România! Sunt ai noștri, trebuie să fim alături de ei.
2 comentarii Adaugă comentariu
„Contra nu a fost un antrenor rău, a făcut ce-a putut mai bine cu ce avea la dispoziție.”
Pe unii jucători i-a chemat doar la alibi, să nu-i scoată presa ochii. Doar i-a lăsat pe bancă, deși aveau meciuri în picioare și evoluții ok, față de alții care nu joacă la echipele de club.
Andrei, ai dreptate. Totul pornește de la clasa 0, cum s-ar zice. Tu știi unde am copiii, deci hai să îți explic cum este.
In Romania zilelor noastre, nu poți ajunge să faci performanță doar limitându-te la antrenamentele săptămânale, cu un singur antrenor la 25+ copii. Din ăștia 25 copii aflați la vârsta de 10 ani, 6-7 fac fotbal de 5 ani deja, alții de 2-3 ani iar unii de abia s-au apucat. In fotbalul juvenil totul este susținut de părinți. Părinții plătesc antrenorii, părinții plătesc turneele, părinții plătesc echipamentele, părinții plătesc tot. Ce creștere poate avea un copil care face fotbal de 5 ani, când el pasează la antrenament cu unul care de abia s-a apucat?
Nu se fac separări de grupe pe criterii de skill-uri, nu pentru că nu se vrea, ci pentru că nu sunt bani.
Copilul dacă ajunge mai devreme la antrenament, nu are voie să intre pe teren pentru că terenul său este platit începând cu ora de start a antrenamentului. De asemenea, în momentul în care ora de final s-a încheiat, în același minut se stinge nocturna. Și nu vorbim de un club de cartier, dar nu vreau să ii dau numele.
Chiar începând de la vârsta asta, copiii trebuie pregătiți inclusiv pe subiecte de nutriție și psihologie, dar mă apucă un râs precum cel al lui Joker când mă gândesc din ce bani.
Toată lumea îl ridică în slăvi pe Hagi, dar nimeni nu vorbește de faptul că fotbaliștii aflați la națională aveau deja 10-12 ani de fotbal când au ajuns la Hagi. Meritul lui Hagi este că i-a șlefuit și că le-a dat șansa de a juca în fotbalul mare, dar oare cine sunt acei antrenorii și părinți care și-au pregătit copiii timp de atâția ani și atât de bine pentru a fi luați în vizor de Hagi? Cum au reușit? Asta e intrebarea.
Și mai e un lucru foarte important. Copiii cresc bine când au meciuri tari, în turnee tari. Când trei sferturi din părinți trăiesc cu salariul minim sau fara venituri stabile, cum sa mergi la turnee tari unde fiecare familie trebuie să plătească de la 500-1000€ în sus?
Arată vreme cat legislația nu va permite sponsorizarea sportului, va fi din ce in ce mai rău.
Reamintesc că pe timpul comunismului, absolut toți muncitorii din fabrici și uzine plăteau cotizație 5 lei către sport.