Am văzut că s-a lansat oficial fenix.eco, magazin online cu telefoane refurbished, care nu e neapărat o idee rea, dar cred că vine prea repede în România.
Marea provocare pe care o văd eu la tipul ăsta de business este că trebuie educată piața întâi de toate. Mai ales pe zona de hard buying, adică între 15 – 18 ani ( unde să zicem că nu au decizia ei, dar trebuie să înțeleagă avantajele) și 18-40 de ani.
Să nu uităm că în România se fac rate pentru telefoane mobile. Se cumpără telefoane în rate pe 24 de luni, doar să ai ultimul model de iPhone. Dacă îl spargi sau îl pierzi, rămâi și cu paguba și cu rata la Flanco.
Telefonul încă reprezintă un statement social pentru mare parte din populație, alături de cheia de la mașină, nu este doar un device cu care îți faci treaba și atât.
Așadar, ca să câștige niște marketshare ar trebui să poziționeze serviciile astea în zona de cool. Și factorul de coolness să facă diferența față de piața de second hand, unde sunt prețuri mai bune.
Argumentele pe care le aduce fenix.eco, adică cel al garanției oferite și al responsabilității și sustenabilității nu reprezintă un argument în fața prețului. Plus că garanția este identică cu cea de la operatori, nu acoperă șoc mecanic, lichid, deteriorări zgârieturi pe sticlă. Ceea ce este normal, cumva.
Eu sper să prindă, totuși, ca să aibă timp să educe populația în sensul ăsta, poate mai domolim un pic din entuziasmul consumerist. Dar am mai îndoieli.
3 comentarii Adaugă comentariu
În 2010 am lucrat la o bancă, pe recuperare creanțe, marea majoritate fiind rezultate din credite doar cu buletinul (la Altex și altele) date oricui avea 18 ani. Datorii acumulate, la 3 ani de la creditare, de 4-5000 de lei la credite de 800, maxim 2000 de lei pentru telefoane.și alte bazaconii, dar majoritatea telefoane și nici nu doreau să și le vândă ca să aibă bani de plătit datoriile. Nu s-a schimbat nimic de atunci, ba dimpotrivă, s-au scumpit și lumea face eforturi și mai mari să și le asume fiind mai mult un simbol social decât o unealtă necesară. Unii cred că chiar preferă 3 ani de rate decât bani pe loc pentru unul recondiționat.
Parca nu i-as spune lui Fenix business nici in sens de „super oferta” si nici un sens de „ne-bisnitar”.
Acum, P30 Pro refurbished este 2570 de lei pe Fenix.
A fost la Orange reconditionate la ~2050 acum cateva zile.
De asemenea, a fost tot acum cateva zile, ~2400 de lei nou-nout si pe Altex dar si pe eMAG.
Alegerea este foarte simpla, evident.
In momentul in care isi vor respecta promisiunea de -50% din prima pagina, de abia atunci voi putea asocia Fenix cu business in sensul de „super oferta” si „afacere/pret onest”. Si de abia atunci orice business care se ocupa de refurbished va incepe sa prinda contur.
Romanii sunt pregatiti dar nu le place sa plateasca mai mult decat face.
Aud prima oara de acest fenix, dar stiu ca exista de ceva vreme flip.ro. Fix acelasi principiu, pana si site-ul e aproape identic si din ce am vazut pe pagina lor, le merge bine. Multi cumpara de la bisnitari telefoane scumpe, cu site-urile astea macar ai o garantie in plus.