Am făcut curat acum câteva zile prin portofel și am văzut câte carduri pe care nu le folosesc am. Apoi am intrat pe telefon și am văzut câte aplicații pe care nu le folosesc am.
Ca servicii financiare folosesc, recurent Raiffeisen Bank ( persoană fizică și juridică), George de la BCR și Revolut.
Ocazional foloseam Orange Money, cu care îmi plăteam abonamentul la Orange pe vremea când dădeam 25 de euro pentru ce dau acu 40 de lei. Am trecut pe yoxo, sunt mulțumit.
Absolut deloc nu am folosit Monese, pe care mi l-am făcut doar pentru că au iban de România, prin LibraBank, dar nu mi-au dat nici un alt motiv de folosire. Nici măcar unul. Nici printre prieteni nu am oameni care să folosească Monese, nu știu pe nimeni căruia să-i trimit 1 leu.
Ce vreau să punctez aici este că din 3 produse pe care le folosesc recurent, 2 sunt de bănci clasice. â
Cu revolut am început să am rezerve de când au tot apărut oameni cu conturi blocate fără motiv, cărora li se răspunde greu sau deloc, așa că acolo nu țin mai mult de 100 de euro, maxim. Și ăia pentru cardul virtual și plățile pentru platforme gen spotify, netflix, nba și altele.
Dincolo de entuziasmul apariției start-upurilor din fintech, cred că unele bănci s-au repliat rapid, unde sunt super încântat de George, unde am deschis cont și am comandat cardul de pe canapea, ceea ce părea imposibil pentru un dinozaur ca BCR.
Aceeași poveste și la Raiffeisen, unde am 0 comision, aplicație decentă ( chiar dacă sunt 2, una pentru PJ și una pentru PF), nu am avut probleme niciodată.
Marele lor avantaj e că există suport în România, există filiale, îi poți da pe mâna autorităților locale, în caz că ai vreo problemă.
Întrebam în iarnă de câte soluții financiare mai este loc în România, după ce apăruse și Twisto pe la noi.
Momentan nu cred că mai e cazul de vreuna, suntem destul de acoperiți. Cel puțin până va apărea una care să aducă cu adevărat ceva nou, în afară de transferuri instante între utilizatori și curs valutar preferențial.
7 comentarii Adaugă comentariu
Eu am produse de la ING, Raiffeisen, Revolut, Curve si Volt. De la cele 2 banci am carduri de debit si de credit (fiecare cu avantajele sale, pot detalia daca e cazul) + cont EUR (ca e gratis) Raiffeisen. Revolut il folosesc in principal in concedii in afara si pt transferuri rapide. L-am folosit si pt a incasa o datorie de la cineva, debitand direct cardul sau de EUR. Acum nu se mai poate face top-up dupa cardul altcuiva. Curve ma scuteste de a cara un brat de carduri dupa mine, agregandu-le. Plus ca reduci la minim bataia de cap in caz ca se intampla ceva cu portofelul tau. Volt l-am facut la sugestia unui prieten si l-am folosit doar de cateva ori. E util sa muti banii de pe un card pe altul sau sa transferi altcuiva, tot instant si tot gratis.
Am card atasat contului de debit. L-am folosit o singura data in aproape trei ani pentru ca aveam nevoie de cash mai mult decat pot sa cer la supermarket (cashback).
Cardul de business (credit) si cardul de credit personal sunt singurele folosite pentru plati.
Ocazional, la unele cumparaturi online (chestii din China sau cu plata via PayPal G&S) sau cand am nevoie de cash in RO folosesc Revolut.
In 2014 foloseam cu portofel plin cu carduri (10+), majoritatea folosite cel putin saptamanal.
Astazi am un port-card cu:
– card discount (pt comunitatea locala; acces la preturi preferentiale la o gramada de chestii pe plan local, inclusiv ceva reduceri la parcari)
– card credit
– permis de conducere
– card business
Astea (plus telefonul) sunt suficiente atat online cat si offline.
Eu n-am reușit să plătesc abonamentul spotify prin Revolut, îmi cerea IBAN din RO. Tu cum ai făcut?
pur si simplu, a mers. nu merge Eurosport in schimb
BT pentru cardul de credit in lei. BTPay e suficient pentru asta, altfel BT24 ar fi destul de trist si pe desktop si pe mobil (si mai si costa mult).
Libra pentru incasat salariul, scos cash si pentru majoritatea platilor in euro (cursul mastercard, fara comision)
Revolut pentru orice alte monede.
Eu am card BCR pentru salariu, dar nu-l folosesc ci-mi portez banii în ING. Mă tenta să-mi fac un card de la TransferWise pentru plăți în valută sau chiar Orange Money. Deocamdată nu am de nici unul, pentru că deși cheltuiesc în jur de 20 de euro lunar în medie, nu pierd chiar așa mult la cursul ING.
@Andrei Ciobanu eu aș fi interesat de o comparație de utilizator între cele 2 (în special cele de credit, dar nu mă supăr dacă faci un sumar și pentru debit, pentru că una e reclama și alta e utilizarea zilnică).
Aparand tot mai multe variante, poti profita si tu prin linkuri de referali sau pur si simplu inregistrandu-te promotional si primind o suma de bani, de multe ori pentru nu cine stie ce mare lucru.