Dependenţa este o stare pe care la început nu o conştientizezi sau nu-i dai importanţă, crezând că deţii controlul, ca mai apoi, atunci când realizezi că ai o problemă reală, să îţi fie foarte greu să scapi de ea. Pentru că, contrar părerii generale, dependenţa e o boală, nu un capriciu, şi trebuie tratat ca atare, adică profesionist.
Săptămâna trecută am avut ocazia să stau de vorbă cu un fost dependent de alcool. Spun fost pentru că au trecut 4 ani de când nu mai consumă alcool deloc. Întrebat fiind dacă nu simte nevoia să bea măcar o bere, mai ales acum, pe caniculă, a răspuns direct şi tranşant: „e suficient să mă uit în spate şi să văd câte bucurii mi-a luat alcoolul şi îmi trece”.
Omul a pierdut un business, a fost aproape să îşi piardă familia, să îşi piardă viaţa şi din cauza alcoolului a făcut 11 luni de închisoare. Asta după ce ajunsese să bea industrial, aproape un litru de vodkă pe zi, plus nişte beri şi alte „gustări” între mese. A realizat la un moment dat că nu e foarte ok ce face şi a renunţaţ. E trecut de prima tinereţe, dar asta nu îl opreşte acum să se bucure de viaţă şi să facă ce nu a reuşit înainte din cauza băuturii ( a terminat anul I de facultate cu brio şi e şef de grupă, face facultatea la zi!!) . Pe lânga asta, îi ajută şi pe cei cu probleme din poziţia de administrator al unui forum specializat.
Acum, ce am mai aflat despre dependenţe: dependenţa de fumat este cea mai rea dintre toate, dar din sevrajul de alcool se poate muri. Dependenţele se capătă şi datorită anturajului sau mediului social, dar pot fi deja scrise în ADN şi să devină adevărate probleme. Din această cauză, în termeni medicali alcoolismul nu există, există doar dependenţa de alcool. Pentru că este o boală şi are nevoie de tratament specializat.
Episodul cu cel care nu mai este dependent de alcool, dar şi seminarul în care am aflat toate informaţiile de mai sus au avut loc la sediul ALIAT, un ong care din 1993 se luptă cu dependenţele dar şi cu percepţiile şi etichetările radicale pe care le face sociatatea atunci când este confruntată cu un dependent de o substanţă.
Informaţii, sfaturi, dialog chiar şi experienţele altor dependenţi sau foşti dependenţi se găsesc pe site-ul lor. Acolo aflaţi şi unde sunt centrele lor dar vă puteţi face şi un test de evaluare al riscului de consum.
De precizat că alături de cei de la ALIAT sunt cei de la Heineken, care se pare că fac un pic mai mult decât să îndemne lumea la consum responsabil.
0 comentarii Adaugă comentariu
Buna ziua!
Repostati, va rog frumos, acest articol si indemnati sa fie preluat.
Multumesc!
http://morom3t3.wordpress.com/2013/06/18/persoana-disparuta/