Cum (mai) putem promova performanța educațională în fața tinerilor / copiilor?

Articol din categoria: andreiu, liliput

Vorbeam cu o prietenă medic veterinar care a refuzat să mai profeseze din cauza condițiilor de muncă și al salariului, banii pe care îi făcea ca medic, după o facultate destul de complicată, fiind mult prea puțini.

Am niște prieteni arhitecți de la care am aflat că un arhitect la început de drum face cam 2500 de lei, după 6 ani de facultate, și ajunge cu greu pe la 1000 de euro. Repet, după o facultate foarte grea, poate în top 5 cele mai grele facultăți pe care le poate face cineva.

Povestea se repetă oarecum similar și în cazul avocaților.

În antiteză, am văzut că la iUmor au fost recent niște tipe care spuneau că fac câteva zeci de mii de euro pe lună din Onlyfans. Pe aproape toate canalele de televiziune și site-urile din România a fost plimbată în ritm accelerat o fată de la Iași, care povestea cum s-a lăsat de videochat și s-a apucat de onlyfans și face 30k de euro pe lună, din asta.

Nimic de judecat aici, până acum.

Vedem pe toate străzile anunțuri la studiourile de videochat și veniturile de zeci de mii de euro, la pachet cu multe alte beneficii, mașini, case, diverse.

De asemenea, vedem mulți băieți care o duc excelent în mașini super scumpe, cu haine pompoase, de brand, defilând prin oraș, pe la televizor, prin presă. Sunt oameni de afaceri, deși știe toată lumea ce fac ei de fapt, dar nimeni nu vrea să rezolve nimic.

Și acum, vine dilema mea, ca tată de copil de aproape 6 ani, dar care mă gândesc un pic în perspectivă și încerc să mă pun în pielea celor care au copii în liceu și trebuie să aleagă ce vor face pe viitor.

În afară de valorile și principiile pe care încerci să le transmiți acasă, dincolo de ce se chinuie profesorii de la școală să transmită, matematica e simplă și nu greșește niciodată: de ce aș face medicină sau arhitectură sau drept, să fiu nevoit să trăiesc pe banii părinților mulți ani după ce termin facultatea, când aș putea alege calea ușoară, care să-mi aducă mulți bani, cu renunțarea la niște haine și niște principii.

Nu încerc să descalific industria asta recent apărută, dar nu cred că poți face o carieră de termen lung din asta. Și deja ne confruntăm cu deficit de oameni în domenii esențiale: servicii, reparații și altele și nu cred că suntem pregătiți să renunțăm chiar la toate palierele de muncă din România.

Deci, voi, părinți de adolescenți, cum le mai vindeți performanța în educație?

5 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Deși nu sunt părinte de adolescent, mi-am pus întrebarea asta și mai în gluma, mai în serios, discutând în cercurile mele această speță, mi-am dat seama că există un fel de comparație cu vremurile de acum 15-20 ani și anume:

    Atunci: Plec puțin în afară, câțiva ani, fac niște banuți, îmi fac o casă și iau o mașină și după vin acasă.
    Acum: Fac și eu puțin OnlyFans/Videochat, nu mult, cât să-mi iau o casă, să nu mă îndatorez 30 de ani, după care mă opresc și …

    Problema e acel și… În ambele cazuri (în special în primul caz – Atunci), majoritatea care s-a întors acasă, deși au o casă și o mașină, nu a fost satisfăcută de nivelul de trai din România, și din cunoștințele mele, ori au plecat înapoi în afară ori „se descurcă”, însă puțini ajung oficial angajați.

    În cel de-al doilea caz, presupun că e cam la fel. Pe măsură de câștigi bani mulți, și foarte ușor, pretențiile tale cresc exponențial. Nu poți spune că azi trăiești cu Gucci și Balenciaga în Lambo și Penthouse, și după ce ți-ai luat Penthouse-ul, gata.. te lași și revii la o viață normală și un salariu de 3000 Lei. Nu cred asta. Deci, te va împinge să o faci mai departe.

    EDUCAȚIA ESTE SOLUȚIA
    Așa cum ai zis și tu, arhitectura, medicina etc sunt domenii foarte grele, însă nu toți care termină sunt și practicieni și nu toți practicienii sunt experți în domeniul lor sau au motivația de a se desscurca pe cont propriu.
    PS: Când am vrut să îmi fac un proiect de casă P+1 în urmă cu 3 ani, am contactat vreo 3 arhitecți destul de buni și recunoscuți în industria lor, iar prețul oferit pentru acest proiect a fost între 6000 și 9000 Euro.
    Nu aș zice că e un preț mic.. Dar da, nu toți vor câștiga atât, și doar ce ai ieșit de pe băncile facultății, trebuie să îți asumi că vei porni de jos, ca în orice alt domeniu din lumea asta, mai puțin Sex Industry.

    Dacă vrei să îți calci pe onoare și demnitate și să alegi calea ușoară.. Sex Sells. Există cerere și ofertă, să nu uităm că au fost niște specimene care au făcut 1 MILION (EURO) în 24 ORE. Deci, sunt dudui care se dezbracă de onoare și sunt proști care aruncă bani pe așa ceva.

  2. #2 Comentariu nou

    Ca mama de arhitect junior, confirm cele de mai sus. @Mihai, da, atât costa un proiect dar banii ajung în buzunarul arhitectului senior,care ii plătește pe ceilalți arhitecți cu exact 2500 lei.iar proiectul nu t-il face seniorul. El e doar cu iahtul/avionul și altele. Cu 2500lei/luna ești la limita de jos. Ca arhitect, nu poți functiona în trainig, si da, îmi ajut copilul sa își cumpere câte un sacou/telefon,etc.Si asta în condițiile în care a proiectat ditamai parcul într-un oraș,Parc ce tocmai se construiește, dar pe care nu figurează semnătura lui, pt ca primii 2 ani ești obligat sa faci acea practica obligatorie,adică ești puțin sclav supus abuzului. Am uitat sa scriu, program 8-18.30, cu nemultumire ca nu a acceptat sa stea peste program/sa lucreze sâmbătă și asta pt 2500 lei net, ba mai mult, când seniorul făcea 3scapade întârzia 1 saptamana cu leafa.E trist, i-am fugărit toată copilăria sa învețe, iar acum e plătit cât un paznic de Mall.

    • #3 Comentariu nou

      in primii 2 ani e platit? ce fain. Pe vremea mea trebuia sa iti platesti cheltuielile cu salariul si mai plateai 10-50.000 de eur la intrarea in stagiatura. Dar puteai pastra ce intra din clientii pe care ii aduceai tu direct.

  3. #4 Comentariu nou

    Prin educație, prin valorile morale pe care i le transmiți copilului de mic, prin exemplul propriu, prin speranța că o altă țară îi va aprecia competențele- dacă România nu o face. Și nu o face deseori… Încă mai cred că o bună educație morală oferită de familie și de școală va influența în bine alegerile copiilor deveniți tineri adulți.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]