CUM ALEG O CANAPEA?

Articol din categoria: andreiu

Conform noilor tabieturi, e bătaie pe locul nr. 1 în inima casei intre bucătărie şi living. Cu tot mai multe servicii de livrare şi un stream infinit la TV, locul unde adormi la a 18-a tura de Friends sau unde te uiţi la tenis cu copilul în braţe este canapeaua. Despre bucătarii e mai complicat, poate într-un episod următor, aşa că hai să te ajut să îţi alegi o canapea sau să îţi dai seama mai bine ce ai nevoie înainte de a lua la pas toate showroom-urile.

PASUL 1 – ALEGE UN MODEL DE BAZĂ

Restrânge căutarea şi identifică modelul de bază de care ai nevoie. Dacă te plimbi pe un site sau într-un magazin la secţiunea canapele şi compari un colţar extensibil cu o canapea de două locuri de piele, nu rezolvi nimic.

Pune-ţi nişte întrebări esenţiale, prima fiind: se şi doarme pe acea canapea? Dacă da, se întâmplă rar şi durează puţin? Să zicem că ai avut o seară de poker la tine şi un tovarăş nu s-a mai putut târî acasă, sau o dată la şapte semiluni are nevoie o verişoară care merge la aeroport să doarmă o noapte? Ai nevoie practic să poţi transforma livingul în camera de oaspeţi? Stai într-o garsonieră şi canapeaua este şi pat? Vin părinţii pe la tine, stau câte două săptămâni şi doar acolo pot să doarmă? Dacă trebuie îndeplinită şi treaba cu somnul, şansele sunt mari să ai nevoie de o canapea extensibilă. Deja nu mai are sens să te uiţi la alte modele.

Atenţie! Majoritatea canapelelor extensibile şi bune nu sunt mereu cele mai frumoase sau flexibile. Dacă te interesează mai mult aspectul decât confortul, mai gândeşte-te. Apoi, dacă ai foarte mult spaţiu, există variante de canapele modulare care se reorganizează într-un mare pat, sau canapele atât de mari că sunt cât două paturi înşiruite (lungime), deci pot dormi oaspeţii pe ele lejer. Dacă nu vrei extensibilă, dar ai o familie mare, îţi place să te tolăneşti pe canapea sau să adormi la seriale, poate ar fi bine să explorezi opţiunile de canapele mari – aici le-aş introduce şi pe cele modulare (din mai multe bucăţi) şi pe cele mari de tot, dintr-o bucată – colţare sau nu. Vorbim de mai mult de 3 locuri, şi opţiunile se ramifică.

Asta ne aduce la o subdiviziune – colţarul. Poţi găsi un colţar foarte bun extensibil sau nu, de dormit sau nu. Aici depinde doar de cât spaţiu ai la dispoziţie şi cât din acel spaţiu vrei să ocupe canapeaua. Dacă ai un spaţiu atipic şi te-ai decis deja că vrei colţar, caută un producător de canapele custom. Pentru majoritatea colţarelor, găseşti totuşi opţiunea să fie organizate pentru dreapta sau stânga, să mai adaugi un loc, etc. Totul depinde de producător.

Şi dacă nu doarme nimeni aproape niciodată, nici spaţiu prea mare nu ai, poate-ţi ajunge o canapea (sau colţar) de dimensiuni medii (3-4 locuri), fixă. Dacă spaţiul este mic de tot sau vii în completare cu fotolii, poate ar trebui să te limitezi la o canapea de două locuri sau maxim 3, şi în niciun caz colţar.

PASUL 2 – SETEAZĂ-ŢI UN BUGET

Presupunem că ai analizat toate posibilităţile şi te-ai decis, ştii în mare ce model de bază ai nevoie, acum te pui pe căutat. Ca să nu pierzi vremea, că timpul înseamnă bani, setează-ţi un buget. Gândeşte-te cât de mult vei sta pe acea canapea, cât te aştepţi să te ţină fără să o retapitezi şi care sunt utilizatorii ei: ai copii care colorează şi pe lângă cărţile de colorat, ai câine mare şi năzdravan, pisica îşi bagă ghearele în tot ce prinde sau eşti doar tu, eşti neat freak şi visezi la o canapea albă sau bej imaculată?

Cam la asta ar trebui să te gândeşti ca să-ţi stabileşti un buget şi indirect, materialul cu care să fie tapiţată canapeaua – care va conta mult la preţ. Ca ordin de comparaţie, ar trebui să vrei să dai pe canapea măcar cât ai dat pe telefon/laptop. Un birou nu trebuie să fie wow, o bibliotecă poate să fie basic, dar canapeaua e punctul focal şi obiectul cel mai scump din toată casă, raportat la obiecte singulare.

N-ar trebui să aspiri la o canapea care doar arată bine, ci se şi simte bine, e din materiale durabile şi eventual are un design clasic şi atemporal, pentru că ar fi bine să te ţină şi să se potrivească cu ce ai prin casă vreo 10 ani.

Gândindu-te că e o investiţie pe care-o vei folosi mult, nu te zgârcii. Caută ceva confortabil, ergonomic şi cu tapiţerie serioasă, care nu se va decolora, rării, zgâria uşor şi eventual care se poate şi curăţa uşor (deşi acum există atâtea opţiuni de curăţarea canapelei la domiciliu).

PASUL 3 – ALEGE MATERIALUL

Ştii ce model ai nevoie şi ţi-ai setat un buget orientativ. Deja poţi restrânge mult căutarea sau poţi merge într-un showroom cu temele făcute, şi vei avea doar câteva opţiuni dintre care să alegi. Materialul ar trebui să-l alegi după ce îl atingi. Poate aspiri la o canapea de piele, dar n-ai vrea să ajungi să o înveleşti cu o husă sau să o umpli de pături pentru că nu-ţi place cum se simte.

Ai nevoie să poţi să o cureţi? Va trebui să cauţi un model cu câte mai multe părţi din husă detaşabile, să le poţi duce uşor la curăţătorie sau chiar baga la maşină des.

Uite aşa ai mai făcut un pas şi aproape ai indentificat cele 3-4 opţiuni de top dintre care vei alege canapeaua ideală pentru tine. Vei vedea în magazine că ai paletare la dispoziţie, şi anumite modele le poţi customiza alegând din multe tipuri de materiale (naturale, sintetice, amestec) cu foarte multe opţiuni de culori la fiecare. Vei găsi inclusiv opţiuni de materiale rezistente la umezeală, aşa că dacă scapi un pahar de apă sau chiar lichide care pot păta, o vei putea curăţa foarte uşor.

Vrei să ai o canapea accent, să fie acea pată de culoare într-o cameră neutră? Sau preferi o culoare de bază, pe care să o accesorizezi cu perne colorate şi pături (care se schimbă uşor)? Alege o culoare plină dacă vrei ceva statement sau o stofă frumoasă, texturată de culoare neutră: gri sau bej. La canapele, nu se potriveşte că negrul ţine la murdărie – se vor vedea toate scamele, iar dacă ai animal de companie, ştii că e ultima ta opţiune. Dacă vrei să ţină la tăvăleală, alege o nuanţă texturată închisă – gri petrol sau cafeniu.

Pas cu pas, ţi-ai creat nişa ta de canapele potrivită şi poţi porni la shopping.

DACĂ TOT NU ŞTII DE UNDE SĂ ÎNCEPI…

Am ales modele pentru clienţii mei din toate locurile şi îţi pot spune aşa:

O canapea foarte bună de piele vei găsi oricând la Mobexpert, la un preţ foarte bun. Modelul acesta îl avem la birou, dar se potriveşte într-o casă amenajată modern, are o piele fină şi culoarea e delicioasă. Tot la ei vei găsi cam toate tipurile de canapele şi de la diverşi producători, de la extensibile de două locuri până la colţare mari unde nu se vă înghesui nimeni.

Dacă eşti în căutare de un colţar bun, care să fie şi extensibil, ai opţiuni serioase la Kika – cum ar fi acesta.

Poate vrei un colţar fix şi nişte opţiuni de texturi şi stofe diverse? Sau vrei ceva atipic? Modelul acesta de la Mobila Dalin arată wow live, are şi o opţiune să extinzi puţin şezutul pentru a te cuibări la seriale şi îl poţi alege tapiţat cu lâna naturală într-un verde smarald care va aduce acel plus de eleganţă, pe lângă liniile curbe. Mobila Dalin colaborează cu designeri români şi au game pentru toate stilurile şi gusturile, şi clasice, şi contemporane şi câteva modele complet ouţ of the box.

O canapea confortabilă şi generoasă de 3 locuri, fixă, este ceea ce ai nevoie? Ai opţiuni la preţuri foarte bune la Euromobila, varianta aceasta în culoarea galbenă va fi pata de culoare care ai nevoie în mijlocul iernii. Sunt foarte pufoase, iar dacă îţi place textura similară catifelei, trebuie să ajungi într-unul dintre magazinele lor de prezentare să le testezi.

Ai spaţiu mic şi o restricţie de buget? La IKEA vei găsi mereu produse de bază bine făcute, cum ar fi modelul acesta, dar şi nişte modele foarte frumoase la gamele lor premium. Mie îmi place foarte mult acest model, e super uşor de asortat şi poate fi compus in mai multe feluri sau extins prin piesele modulare.

O canapea dintr-o bucată e o noţiunea prea restrictivă pentru tine? Vrei să poţi reorganiza în fel şi chip, inclusiv să muţi o bucată din ea în altă cameră? Ai putea să te îndrepţi spre sistemul modular de la Feydom – Matacao.

Nu te încadrezi nicăieri, ai un spaţiu atipic, vrei ceva cu adevărat special şi să dispui de toate opţiunile posibile? Canapeaua mea favorită din toate timpurile este Nuvola de la Divanissimi – poţi face minuni cu ea, inclusiv poţi crea un design dispus pe două laturi (ce?!) şi ai la dispoziţie paletare cu zeci de texturi şi nuanţe din textile premium, pe care le poţi combina în fel şi chip şi poţi avea o canapea cu mai multe culori într-una. Preţul va fi pe măsură, dar absolut corect pentru un produs custom şi premium, şi nu în ultimul rând, vei avea canapeaua visurilor şi mai ales – va fi unică şi doar a ta.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Eu am o rezolvare mult simplistă și concisă.

    Te așezi pe canapea, te întinzi pe spate (fără să-ți pui copitele murdare, că nu ești un ghiolban din gară) și stai așa un minut-nește minute… dacă te-ai moleșit, înseamnă că e excelentă.

  2. #2 Comentariu nou

    Am un criteriu suplimentar: 2 pisici. Deci pe langa fete schimbabile si curatare usoara de par, trebuie sa reziste cat mai mult gherutelor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]