Puneți bani deoparte? Economisiți mai mult de când suntem în pandemie? Cheltuiți mai puțin pe mâncare și băutură? Comandați mai mult sau gătiți mai mult acasă?
Sunt curios cum fac alții, pentru că noi în pandemie am început să punem deoparte diferența dintre cheltuielile pe care le aveam în mod normal vs cele pe care le-am avut în pandemie. De exemplu, un plin de motorină pe lună, pe care nu îl mai consum, dar înainte îl consumam. Sau banii de ieșit în oraș. Sau banii de mâncat în oraș, care se întâmplă din ce în ce mai rar.
Dacă economisiți, cum o faceți? Unde țineți banii? La ciorap, la saltea sau în vreun cont de economii sau depozit?
Noi am încercat cu cash, dar e complicat, pentru că suntem mereu fără bani la noi, plătind aproape tot cu cardul sau online. Inclusiv întreținerea, parcarea, tot.
Dacă tot am devenit utilizator fidel de George, am descoperit și alte feature-uri din aplicație, cum ar fi contul de economii. Sau depozitul la termen. Am făcut cont de economii și arunc acolo bani, fără să fac nimic special. Mai ales fără să merg la bancă sau să trec prin procese complicate. Și îmi place că am flexibilitate totală, pot pune sau retrage bani oricând, oricum, fără vreo opreliște.
Condiția minimă este să depui măcar 500 de lei la început, la deschiderea contului.
Nu înțeleg de ce există încă depozite la termen, pentru că dobânzile oricum nu sunt spectaculoase, dar probabil că unora li se par mai comode, să știi că ai niște bani blocați pe o perioadă determinată de timp.
Ca paranteză, încă sunt uimit cât de mișto au putut dezvolta BCR produsul ăsta și cât de user friendly este.
Revenind la economii, am un feeling că pentru 2021 trebuie să ne punem centurile și vom avea nevoie de niște rezerve de bani, fie pentru cumpărat chestii, fie pentru investiții.
Zic și eu, la cât mă pricep și la ce mai citesc pe la alții.
19 comentarii Adaugă comentariu
User friendly cu icoanele alea din 2005? ?
foarte funky, da
Salut. Ce crezi ca o sa se intample cu piata imobiliara in 2021? Scade pretul, se mentine ascendent?
De cand a inceput pandemia eu am observat o crestere continua a preturilor.
si eu, desi tot speram sa mai cada. pe de alta parte, vad foarte multi care fug in spre case de pe langa orasele mari
nice try! dar tot nu ma convinge. La banca pe care o folosesc pot deschide contul de economii si sa-l las gol. Nu trebuie sa depun nimic. Sau pot s-o fac. In plus daca folosesc contul de economii pot deschide un depozit cu o dobanda preferentiala mai mare (nu c-ar conta ca 0.75 fata de 0.5 e mai mare dar are cam acelasi impact la 10 lei). Se pot face si plati planificate astfel incat sa nu ai grija economiilor: in fiecare zi, luna, la o anumita data iti poate muta din contul curent in contul de economii suma pe care ai stabilit-o. Si e amaratul de ING nu prea mult povestitul George.
Asa ca George trebuie sa vina cu altceva cu adevarat util ca sa sparga piata: ce zici de comision zero la tot indiferent de cati bani ai in cont si de rulaj (sau cu niste limite decente, un fel de Revolut)? Ce zici de un card de credit la care poti esalona platile fara dobanda pentru orice cumparatura de peste 100-200 de lei (cu posibilitati de gen 3 rate la 100 si pana la 12-24 pentru sumele mai mari, vin aifoanele cum ar fi sa-ti cumperi unul si sa-l platesti lunar 1 an sau 2, balta de clienti e mare sigur s-ar prinde ceva)?
Da George se joaca safe si din cand incand mai arunca care o incercare poate merge poate nu… no nici de data asta n-a prins la mine. Poate pentru c-a venit prea tarziu si nu aduce nimic nou?
am plecat de la ing de 5 ani, sa lucrati voi cu o banca unde pica sistemul o data la 3 zile cate 24 de ore
Sunt la ING din 2009. Nu mai pică cum pica, dar încă mai deschid de fiecare dată aplicația cu inima strânsă… Mi-am activat o chestie drăguță la ING, round up. Din orice plată o faci îți rotunjește până la multiplu de 5 lei și diferența ți-o pune în contul de economii. Dacă faci o plată de 4,1 lei, diferența de 0,9 lei până la 5 lei ți-o mută în cont. În trei luni am strâns vreo 350 de lei care la un moment dat au picat bine să-i am înainte de ziua de leafă. 🙂
nu ma convingi
Am redus cu vreo 40% cheltuielile curente. Cheltuim mai mult pentru mâncare și băutură acasă, dar mai puțin spre deloc pentru ieșit în oraș. Haine nu îți mai trebuie așa de multe pentru Zoom, la mașină am făcut și 3 luni cu un plin, entertaimentul e cu Netflix, Xbox sau ieșit în pădure #covidfree, din astea.
Eu mut banii într-un cont de economii la ING, că dacă îi văd în contul curent am impresia că am putea să îi cheltuim. Cînd se adună prea mulți mai cumpăr un lingou. 😀
Nu mai pică sistemul așa des, dar începe să mă deranjeze pe partea de firmă, că îmi cer autorizații și confirmări pentru multe nimicuri, pe timpul meu și banii mei.
Cheltuieli minime, doar pentru investitii, mai putina plimbare anul asta. Pe ING am activat optiunea aia ca pe Revolut de pus banii deoparte la fiecare cheltuiala si zboara in contul de economii setat.
Si eu am reusit sa economisesc mai mult anul asta. Daca inainte de pandemie, puneam in contul de economii cam 35-40% din salariu (pare mult, dar imi permite salariul in momentul de fata si intentionez sa imi cumpar un ap. in urmatorii 5 ani fara credite la banca), incepand din martie, am crescut la 50-55%. Am taiat din iesirile in oras, haine, concedii, cosmetice, Uber pe care cheltuiam considerabil inainte de pandemie.
Am economisit ca niciodată. Partea importantă a economiilor a venit din lipsa plimbărilor, concediilor, nunților și evenimentelor mai mici.
Cheltuielile cu hainele, încălțămintea, accesoriile, parfumurile, cadourile au fost reduse spre 0. Nici nu-mi închipuiam că dădeam așa mult pe ele. E clar un domeniu care trebuie regândit.
Am cheltuit mai mult pe cărți, cursuri, mici lucruri prin casă și oarecum evident, pe dezinfectant, măști, donații.
Pe transport am dat doar 10% față de perioada normală și asta pentru că am ales Uber în loc de metrou, în rarele ocazii în care am ieșit în cele 7 luni. Sunt din categoria super stresaților, cu decese în familie și cercul de cunoștințe încă din Aprilie, urmat de altele.
M-am gândit de la început că o să merg pe economisire, pentru că nu știam cât durează și ce criză vine, așa că am făcut cumpărături cu listă, la o săpt sau 2, cu meniu stabilit dinainte, aruncând astfel mai puțină mâncare. Și obiceiul ăsta îl voi păstra. Am comandat mai des mâncare în ultimele 2 luni, pentru că nu credeam că Horeca va fi în moarte clinică și aș vrea ca locurile preferate să mai existe și oamenii ăia să aibă și ei job, cum am avut eu în toată perioada asta.
Nu-mi place cum arată George ?, dar tot într-un cont de economii la care am acces oricând îi țin.
Pe scurt :
Am crescut sumele către pilon 3 și 4
Am început sa ținem mai mult Cash
Am invest mult in bursa din Martie deoarece piețele au fost jos
Am plătit creditul de la apartament
ohoo, excelent
– am redus cu vreo 5 ani creditul prin rambursari anticipate
– am pus deoparte 6 luni de credit + cheltuieli “fixe” (intretinere, facturi)
va fi mumu 2021 – asa zic si eu
asta cu 6 salarii puse deoparte am citit-o si la Butunoiu, a avut un articol bun. Bine, el targeta pitipoancele, dar ideea era valida https://www.georgebutunoiu.com/blog/un-mesaj-pentru-femeia-angajatului/
mai trebuie cativa ani pana iert BCR-ul pentru lipsa acuta de procese si de comunicare interna – nu ma va convinge nici daca ajunge taicamiu’ CEO-ul bancii
Salariul pe 6 a luni a trecut limita din august/septembrie.
Deci…
Cu ce ramane iau Bitcoin de prin martie