Weekend-ul trecut am fost prin Cluj, aşa cum povesteam aici. A fost, probabil, cel mai relaxat şi relaxant eveniment la care am participat. Fără mult de alergat, fără program rigid, toate discuţiile s-au purtat destins, cu calm şi cu suficient timp pentru lămuriri şi clarificări acolo unde era cazul.
Prima dată ne-am întâlnit cu oamenii implicaţi în ceea ce se numeşte Cluj CCE 2021. Am aflat aici cât de important este pentru oraşul Cluj Napoca titlul de Capitală Cultural Europeană în 2021, cât de multă muncă este în spatele pregătirii şi de ce este necesară o colaborare strânsă între toate instituţiile, autorităţile şi asociaţiile implicate în proiect.
De la întâlnirea cu Florin Moroşanu, Bodgan Brânzaş şi Dragoş Alexa am plecat cu două lucruri, reprezentative, cred eu, pentru Cluj CCE 2021:
Florin : „fiind ardeleni, ne-am apucat mai devreme de treabă, să ne încadrăm în DL”
Bogdan: „Clujul este un oraş normal. Un pic mai normal decât restul, dar este un oraş normal”.
Eu cred că această mândrie a clujenilor îi poate ajuta foarte mult în perspectiva anului 2021. Şi mai cred că la momentul ăsta, Cluj are şanse foarte mari să fie Capitală Cultural Europeană în 2021. În primul rând pentru că nu au decât un adversar de acelaşi calibru, Timişoara, şi în al doilea rând pentru că cei din Timişoara, prin tot ce fac, ajută Clujul să câştige avans. (Domnu Robu, parca v-ar fi votat orice altcineva numai timişorenii nu).Iaşi şi Arad nu cred că pot fi luate în calcul pentru 2021.
Apoi a urmat întâlnirea cu edilul oraşului. Emil Boc (care apropo, e mai înalt decât pare). Dacă în prima zi am discutat despre partea de branding şi componenta culturală a proiectului, cu primarul am vorbit mai mult depre partea de infrastructură şi administrativă a planului. Am aflat că se lucrează la renovarea şi reabilitarea clădirilor istorice din centru, la găsirea de soluţii care să spijine proprietarii caselor ce nu-şi permit o renovare potrivită şi la punerea urbei pe un făgaş potrivit dezvoltării.
Nu vreau să comentez pe tema politică, să dau apă la moară cuiva, dar ca administrator de oraş, Emil Boc pare destul de dedicat şi implicat. Am vorbit şi de sport, de Universitatea Cluj şi de încrederea sa că lucrurile se vor rezolva într-un sens bun pentru echipă şi fani.
Cu prilejiul citybreak-ului de la Cluj, am fost puşi la curent şi de starea asigurărilor din România, mi s-a confirmat iar că românii nu numai că nu au educaţie financiară, dar aproape că nu dau nici doi bani (la propriu) pe viitorul sau siguranţa lor. Asigurările de viaţă nu prea prind, pensiile private nici măcar, singurele care sunt luate în seamă fiind pensiile private obligatorii. A se reţine cuvântul „obligatoriu”. Mulţumiri Adela şi AEGON pentru informaţii şi răbdarea de a răspunde la toate întrebările noastre.
Ca idee de final, mai mult ca sigur Cluj va fi capitală cultural europeană în 2021, chiar dacă nu este favorita mea, pentru că îşi doreşte şi arată că luptă cu cap pentru titlul ăsta.
#clujcitybreak este un eveniment Prin Transilvania și TVdece, realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Cluj2015 și Colours of Cluj. Parteneri: Ursus, Cosmote, Aegon România, Danone, Casa TIFF
0 comentarii Adaugă comentariu
oare cine o fi smecherul ala din poza 0309, in spate?
un tip de la o masa mai retrasa