În cazul în care nu ești pe plajă în Maldive sau Zanibar, unde nu ai grija că poate cădea ceva pe tine sau cu tine în caz de cutremur, poate ar trebui să pui și răul în față și să te aștepți la un cutremur nasol.
Dacă stai la bloc vechi, mai ales prin București, sau în blocuri încadrate în clasa de risc seismic, cu atât mai mult ar trebui să te gândești la posibilitatea să cadă blocul cu tine în cazul vreunui cutremur mai serios. Și, dacă ai șansa unică de a supraviețui, poate ar trebui să ai niște chestii utile la îndemână. Mai ales că se apropie 4 martie. În 4 martie 1977 a fost cutremurul din 77, pentru cei neinițiați.
Mie paranoia asta mi-a inoculat-o încet Vali, de când s-a apucat de pregătiri.
Revenind la subiectul titlului, am primit un kit de genul ăsta de la băieții de la PAID, care funcționează ca exemplu.
Chestii banale, dar esențiale:
- un bidon cu apă
- un radio cu baterii și lanternă, care se incarcă și solar sau cu dinam.
- niște batoane de mâncare
- trusă mică de prim ajutor
- mască de protecție
- fluier
- pătură
Ținute undeva unde să le ajungi rapid, chiar și cu ochii închiși.
Bineînțeles, dacă supraviețuiești, e important să ai și o asigurare, ca să îți poți reconstrui casa. Statistica spune că începem să gândim sănătos din punctul ăsta de vedere:
2020 a fost un an special în care prioritățile și stilul de viață s-au schimbat pentru mare parte dintre români. Locuințele au devenit mai importante ca oricând în contextul pandemiei și al restricțiilor impuse. La nivelul pieței de asigurări, acest lucru s-a tradus printr-o ușoară creștere a gradului din acoperire printr-o asigurare obligatorie a locuinței. 1.753.520 de locuințe erau asigurate printr-o poliță PAD (asigurarea obligatorie a locuinței) la finalul anului 2020 gradul de cuprindere în asigurare ajungând la 19,28%, comparativ cu 19,18% în 2019.
Creșterea numărului de polițe PAD încheiate în 2020 s-a resimțit și la nivelul asigurărilor facultative de locuință, numărul acestora crescând și el ușor.
75% dintre polițele PAD active au fost încheiate în mediul urban și 25% în mediul rural. În funcție de tipul locuinței, 94,7% dintre polițele PAD au fost încheiate pentru cele de tip A și 5,3% pentru cele de tip B.
Regiunile cel mai bine acoperite prin asigurare sunt, în continuare, Transilvania (21% din totalul polițelor), București (20%) și Muntenia (18%). La polul opus, cea mai mică acoperire o întâlnim în Bucovina (3% din totalul polițelor), Maramureș (3%), Crișana (4%) și Dobrogea (4%).
Deci. Asigurare, care este obligatorie, apropo, kit de supraviețuire și stat în case cât de cât sigure.