Sunt foarte curios cum ajunge apa să fie mai scumpă decât un suc. Sucul trece printr-un proces de fabricare, de îmbuteliere, numai cele 3 kilograme de zahăr care intră într-o doză de 330ml costă mai mult decât prețul produsului final din camera de hotel.
Sau, ca să fim conspiraționiști până la capăt, toată campania asta guvernamentală cu 2 litri de băut este, de fapt, o campanie derulată de marii producători de apă plată?
Serios acum, avem probleme cu obezitatea la copii, avem probleme cu bolnavii de diabet, avem o grămadă de probleme cu zahărul și dependența pe care o dă, dar punem prețuri mai mari la apă decât la suc.
Ceva e greșit aici, tare de tot.
8 comentarii Adaugă comentariu
Legoland DE: nu aveam vreun mare plan să beau bere, dar era 40% din prețul apei plate. Apa minerală era și mai scumpă.
Și cum nu sunt vreun bogat…
Apa nu e mai scumpă decât sucul, unele ape sunt mai scumpe decât unele sucuri. Cum ar fi alea care-s scoase prin foraj din miezul muntelui, aduse prin conducte de zece plus kilometri și îmbuteliate în fabrici ridicate de la zero la dracu în praznic. Dacă e să compari cheltuiala presupusă de băgarea unei ape din astea în sticlă – investiție, cheltuieli întreținere, echipamente/analize și așa mai departe – o să vezi că apă robinet + sirop de gust fabulos + zahăr + ce-o mai fi e cam… apă de ploaie.
Dintotdeauna m-a distrat poziția asta în care piatra de construcție e normal să fie scumpă ca dracu, că doar e grea și e normal să coste tot efortul depus la luat dintr-un loc și dus în altul, dar apa, care e mult mai greu de găsit, scos, îmbuteliat în condiții legale, aia nu, trebuie să fie… cam moca. Fără cârcoteală, chiar m-am mirat s-o găsesc aici, unde se știe foarte bine că un telefon apple nu costă numai piesele din el.
Altceva este mult mai ingrijorator decat pretul lor. Majoritatea bea apa sau suc din recipiente de plastic. Indiferent de costul lor (e o industrie de miliarde), aveti idee cat de nocive sunt acele lichide care au fost transportate si depozitate in soare? V-ati gandit vreodata la asta? Am vazut cu ochii mei la o firma de distribuite apa si suc cum sunt tinute afara in soare. Recipientul este PET (polietilena tereftalata) – produs petrolier care se varsa in apa pe care o bei cand depaseste o anumita temperatura. Stiti ce inseamna pentru sanatate pe termen lung? Sa nu mai zic ca apa poate sta in sticle de plastic cateva saptamani, luni, ani pana o vei consuma. Stii ce inseamna din punct de vedere structura moleculara o apa statuta si cum ne impacteaza sanatatea?
Am inteles asta plus multe altele si am gasit si o alternativa. Nu mai car apa, nu mai beau apa din plastic, nu mai umplu planeta de plastic, nu mai platesc preturi exorbitante pe sticle de apa imbuteliata. In calitate de consultant de hidratare va pot ajuta daca vreti sa stiti mai multe.
Apropo de apa tinuta afara in soare in bidoane de plastic, de acord (vazut aceeasi situatie). Si da, este ingrijorator faptul ca dispare conceptul de „apa de la robinet” / tap water.
Ca alternativa, am ales o cana cu filtru Brita…insa am inteles ca mare lucru nu filtreaza…
Eu zic că ceva filtrează. Apa nu mai are gust de clor și nici miros. Pentru mine e ok acel filtru, folosesc deja de aproape jumătate de an.
gustul si mirosul de clor dispar de la sine in cateva minute, cat ii ia clorului sa plece din apa (ca e gazos)
:-))
Desigur. 🙂