Mă tot gândesc la chestii și vreau să le las și aici, poate se vor mai gândi și alții la ele.

Am fost în weekend la Corabia, doar să fugim un pic din București și să mai vizităm și alte orașe din țară, în afară de cele consacrate turistic.

Despre Corabia o să scriu un articol separat.

Revenind la titlu, spun că avem nevoie de o nouă autoritate, care să evalueze performanțele administrației locale și a primarului unui oraș. E clar că o dată la 4 ani e insuficient, mai ales că oamenii, cu cât sunt ținuți mai săraci și deconectați, cu atât sunt mai ușor de manipulat și temători la schimbare.

Mă uitam la Corabia. Port la Dunăre, au Cetatea Sucidava, care e o atracție turistică cu super potențial, au personajul Popa Șapcă în istoria lor și probabil mai au chestii interesante de promovat, dar orașul e rupt. Pustiu, îmbătrânit, trist, sec, oameni abătuți, exact ca în toate orașele ținute în sărăcie.

Probabil, și acolo, la fel ca și în alte orașe unde PSD face legea de ani de zile, cel mai mare angajator e statul român, bugetul național. Fapt care este o vulnerabilitate, pentru că cei angajați la buget vor vota cum le spune conducerea locală, care plătește salariile.

Mediul de business, privat nu prea există. Câteva cârciumi, farmacii, fast-food-uri sau niște super marketuri în oraș nu se pun ca mediu de business.

Și zic că avem nevoie de o altă autoritate, care să evalueze anual performanța administrației locale, pentru anul anterior. Și cumva, să se traseze niște obiective de performanță financiară. Să fie evaluați în funcție de buget.

Au cheltuit mai mult decât au produs? Nu e bine, trebuie corectat cumva.

Ai mai mulți angajați la stat decât în mediul privat? Iar nu e bine.

Fonduri europene ai atras? Câte? Pentru ce? Pentru capital politic sau pentru dezvoltare pe bune?

Câte firme noi au apărut în ultimul an vs câte au dispărut?

Și poate așa ar apărea performanță și la noi, lumea n-ar mai pleca spre orașele mari, decalajele s-ar mai reduce, oamenii ar învăța că „less is more” ( la banii furați mă refer) și ar avea și alte argumente electorale, o dată la 4 ani, decât găleți și promisiuni de pensii mari.