Atunci când teoria nu se întâlnește cu realitatea: România este cel mai bun loc în care să faci un copil

Articol din categoria: andreiu

Am primit un studiu despre cele mai bune țări în care să devii părinte, analizate dintr-un singur unghi, cel al concediului pe care ți-l poți lua după venirea pe lume a celui mic.

Și aici avem România câștigătoare detașat, cu 2 ani de concediu de maternitate, cu Irlanda la polul opus, care oferă doar o lună ( ceea ce mi se pare inuman).

Aveți mai jos clasamentul cu cele mai proaste locuri unde să devii părinte

În teorie suntem bine. În practică, avem scădere demografică în ritm accelerat, natalitatea scade, emigrarea crește, lumea pleacă unde vede cu ochii ca să asigure un viitor mai bun familiilor și mai ales copiilor.

Dacă cei doi ani de concediu maternal ar veni la pachet cu un sistem sanitar bun, cu un sistem educațional bun, cu o societate prietenoasă cu părinții și copiii ( am mai spus de nenumărate ori că românii urăsc cu patimă copiii care nu sunt ai lor și pe ai lor părinți) poate am fi bine și în practică, nu doar în teorie.

Studiul întreg este aici.

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Nici gând să-ți faci progenitură dacă n-ai bani.

 2. #2 Comentariu nou

  In Moldova poti sta 3 ani, deci nici aici nu suntem chiar primii. ?

  • #3 Comentariu nou

   cred ca studiul e la nivel de UE

 3. #4 Comentariu nou

  intr-o tara vestica, am aflat ca au 6 saptamani concediu maternal si ziceam wow ce naspa. Mai apoi cica mai sunt si alte sistem de suport – inca 4 luni pe care le poti lua oricand pana cand copilul implineste 12 ani, apoi poti intra intr-o intrerupere de cariera, un fel de somaj cu 60% din salar (minim 1.357,22 eur lunar), mai primeste si sotul reducere la impozit daca nu lucrezi, daca venituri sunt prea mici exista suport pentru completarea veniturilor. Apoi alocatia copilului. Apoi ai si cursuri profesionale serioase daca vrei sa iti schimbi cariera. Criteriul cu concediul maternal e prea restrans. In mod real e avantajos doar pentru un numar mic de mame.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.