Nu sunt obligat să umblu cu mărunt la mine

Articol din categoria: ca la noi

Una dintre cele mai enervante întrebări pe care le pot auzi dimineața, când îmi cumpăr tradiționala SANA, este :”ah, dar nu aveți mărunt, că nu am să vă dau rest?”. Acum să nu ne imaginăm că aș veni cu hârtii de 200 sau 500 de lei, că nu sunt nici freelancer, nici antreprenor de succes să-mi permit.

Aproape nicioadată lumea nu are rest măcar la 100 de lei. Nimeni nu se asigură, ca entitate economică, să aibă niște hârtii de 1 leu, 5 lei și 10 lei, să poată da rest omenește. Sau măcar de 10 bani, să-mi dea un pumn de metal să mă învețe minte.

Ba mai mult, pentru că nu vii cu mărunt, se mai uită și urât la tine când pleci alături, că ăla de acolo are să-ți dea rest. Ai putea fi judecat pentru înaltă trădare și executat pe loc, pe linia de tramvai, doar pentru că îndrăznești să aduci mari prejudicii comerciantului român, alegând să nu-i mai cumperi marfa, el fiind plin doar de bune intenții. Și mai are are și spaima ANAF pe cap.

Dacă nu mă înșeală memoria, bancnotele de valoare mică sunt mai numeroase decât cele cu valoare mare. Așadar, unde se duc? Unde se ascunde măruntul în România? Urmează calea misterioasă și dispare odată cu ciorapii din mașina de spălat?

 

money via shutterstock

10 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Eu am scapat de aceasta bataie de cap. Platesc doar cu cardul. 🙂

  2. #2 Comentariu nou

    Măruntul se ascunde la săraci, evident.

  3. #3 Comentariu nou

    Sau replica: „Mai cumpărați ceva, să fie sumă rotunda..”

  4. #4 Comentariu nou

    @andrei si la covrigarie?

  5. #5 Comentariu nou

    Sau enervantul răspuns/întrebare „pot să vă dau o gumă?”. Nu, nu poți. Nu mestec gumă.

  6. #6 Comentariu nou

    Cu mărunt te duci dar la tonomat, sa stii si tu!

  7. #7 Comentariu nou

    In cazul meu, dupa ce s-a schimbat proprietarul magazinului a aparut maruntul.

  8. #8 Comentariu nou

    Eu asociez replica asta cu rotunjitul sumei, adica al salariului – evident, la sume mici. Ar fi interesant de vazut cat de „profitabil” este pe luna.

  9. #9 Comentariu nou

    Eu nu prea cumpar de la astia mici de la colt, dar si la astia mici, n-am avut probleme, mereu am primit restul si ma trezesc mereu acasa cu cate 1kg jumatate de fise. Drept urmare am inceput sa le depozitez intr-un fel de borcan special cu capac, caruia ii poti pune si lacat. Sunt bani cinstiti pe care eu ma muncesc sa ii adun de pe tejghea, sa-i bag in buzunar si sa-i aduc acasa. Pai de ce sa bag alti oameni in belea si sa-i prinda fiscul cu bacsis pe plus? Sau sa ramana fara rola la casa de marcat de la atatea bacsisuri? Drept urmare, recunosc, fisele sunt la mine. Dupa ce strang 10 kg o sa le vand la fier vechi 🙂

  10. #10 Comentariu nou

    Spun si eu punctul de vedere al unei vanzatoare la un chiosc de ziare:

    cand iti vin dimineata la ora 6-7 doua, trei, patru persoane, toti cu 100 lei si vor un bilet cu 2 lei sau un pachet de tigari, iti termini tot maruntul.

    Magazinele au un fond de rulaj dimineata, dar nu te gandi ca au 500 lei in hartii mici. Au poate 100-150.
    Ori dupa 2 clienti care au venit cu 100 lei si au cumparat de 15 lei, fondul ala s-a terminat.

    Acum, asta e doar un scenariu. E adevarat ca pe masura ce trece timpul, se strang banii, ca nu toti vin cu hartii mari. Dar la prima ora a diminetii nu poti avea mereu pretentia sa aiba rest,mai ales magazinele mai mici.

    Si fara a fi rautacios spun ca daca cumperi zilnic un produs de 5-7-15 lei, mental ar trebui sa te obisnuiesti sa ai marunt macar de 10-50 lei.

    Oamenii nu trebuie sa priveasca vanzatoarele ca niste sclave care trebuie sa supuna dorintelor noastre.
    Traim intr-o societate in care dorim egalitate, atunci ar trebui sa fie egali si in relatia cumparator-vanzator, indiferent ca este vorba de o legatura de ceapa in piata sau un apartament de 150k .
    Vrei respect, ofera respect. Vrei rest de la 100 lei? Pune-te 2 minute in locul ei si a doua zi incearca sa vi cu bani mai marunti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.