Școala și social media

Articol din categoria: wtf?

Probabil ați auzit cu toții despre cazul de la Cluj, unde niște puști s-au apucat să facă mișto de profesorii lor, pe facebook, iar cei din urmă s-au enervat atât de tare încât au tăiat în carne vie. Adică exmatriculări, scăderi de notă la purtare, scandal și mare iureș. Probabil distinșii dascăli nu au auzit că răzbunarea e arma prostului, dar na, să le dăm prezumția de inadaptați și să trecem mai departe.

Cazul de față este un exemplu clar al inadaptării și xenofobiei profesorilor în fața evoluției. Dascălii aleg să nu vadă evidența și refuză să stea în pas cu vremurile.

Îmi amintesc de maistrul pe care îl aveam în școala generală (pe vremea mea, aveam parcă 4 ore de atelier pe săptămână) care ne spunea despre orele de informatică: ”Pierdere de vreme, vă bucurați voi acum, dar or să le scoată, că nu o să țină mult chestia asta cu calculatoarele. Ce să învățați voi, copiii, de la un dispozitiv în care doar introduci niște chestii și nu vezi nimic concret”

Asta era gândirea lui, asta prin anii 98-99, când abia se introducea informatica în școli.

Așa este și cu profesorii actuali în era social media și era 2.0. Nu, nu a stat unul dintrre ei să se gândească de unde au pornit toate meme-urile făcute de elevi și dacă nu cumva poate cerințele lor nu coincid cu așteptările elevilor. Prima reacție este una autoritară, totalitaristă, la 25 de ani de la căderea comunismului :”să fie dați afară, să fie sancționați, să crape pielea pe ei de draci împielițați! Cum de au avut curajul?”

Stimați domni profesori, de oriunde din țară, poate ar fi cazul să vă scuturați un pic de mantaua și metehnele căpătate pe vremurile întunecate ale istoriei noastre și să priviți un pic în jur. E anul 2015, toți tinerii au un smartphone cu internet, se dau la greu pe net și pe rețelele sociale și asta nu o puteți controla cu scăderea notei la purtare sau cu teză din Gheba, ca să-i faceți pe micuți.

Prin astfel de reacții nu faceți decât să le dați apă la moară celor care militează pentru home-schooling, și, pe bună dreptate. Eu n-aș vrea ca ai mei copii să fie educați de niște oameni total rupți de vremurile pe care le trăim și plini de frustrări.

Și încă ceva: în loc de ora de dirigenție, unde nu țin minte să fi făcut altceva în afară de materiile dirigintei (română, de la 5 la 12) nu mai bine s-ar introduce niște ore de social media? Sau de online, să știe elevii ce riscuri sunt, ce pot păți, de ce să se ferească pe internet, ce e ăla bullying și așa mai departe? Poate ar fi toată lumea mai liniștită și relaxată.

 

troll via shutterstock

6 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Unde este libertatea exprimarii de opinie?

    Cred ca ai lovit cuiul direct in cap atunci cand ai zis ca ar trebui introduse niste ore de educatie online, sau ceva de genul.
    Mie imi da senzatia ca sunt aceleasi aberatii pe care profesorii le regurgitau si cand eram eu in Liceu, acum aproximativ 10 ani. Doar ca acum au devenit mai paranoici, pentru ca elevii care nu aveau curajul sa vorbeasca, sau daca vorbeau nu erau ascultati, acum au un loc unde se pot exprima.

    Am citit articolul din Ziar de Cluj, si eu tind sa cred elevii ca majoritatea lucrurilor scrise de ei pe Facebook sunt adevarate.

    Si nu in ultimul rand, ce este mizeria asta cu verificatul conturilor de Facebook? Sper ca se refera ca profesorii, in timpul lor liber, intra pe contul lor privat pe contul elevilor sa se uite ce au postat. Sper din tot sufletul ca nu se refera la faze de gen: da-mi telefonul sa vad ce ai mai postat pe Facebook recent. Asta ar fi gresit pe nenumarate nivele.

    • #2 Comentariu nou

      nothing changed. pe vremea lui taica-miu era cam la fel, doar ca ei erau obligati sa poarte si matricola pe maneca

  2. #3 Comentariu nou

    Nu prea ar tine nici orele de social media. Din proprie experienta o spun, desigur, in liceu la mine n-am vazut mai mult de 2-3 persoane care sa stie si altceva decat facebook si manele pe youtube. Si nu vad vreun d-asta sa mearga la „ora de social media”. De exemplu, sa zicem, ora de informatica. Primul lucru care-l fac toti astia este sa se logheze pe facebook. In clasa mea n-am vazut vreunul (inafara de mine) care sa nu faca asta. Se cred importanti, se vad cu meserii la mana dar realitatea e cu totul altfel. Si e pacat! Internetul inseamna mai mult decat „sa vad ce a mai facut x pe facebook si sa discut cu p***a de la a 7-a”.

  3. #4 Comentariu nou

    Ia mai dă-i în p**a mea. Ce atâta stimați? Profesorii, de fapt nu, UNII profesori erau stimați pe vremea mea. Acum sunt toți niște lepre. Deci formularea corectă nu e „stimați domni profesori”, e „bă, mânca-mi-ați p**a”. Sau hai să nu generalizez, poate-a mai scăpat câte unul normal printre ei.

    Ce au obținut? Acum pozele sunt publice, le-a văzut tot internetul, a ajuns știre la nivel național, toată lumea îi ia la p**ă. Asta au obținut. Se vede că le au cu pedagogia, mama lor de incompetenți.

  4. #5 Comentariu nou

    1. La scoala nu ar trebui sa ai telefon. Urgentele familiale pot fi comunicate prin diriginte sau directorul institutiei de invatamant.
    2. Elevii trebuie sa inteleaga ca profesorii sunt si ei oameni, cu zile bune sau rele, dar sunt mult mai pregatiti ca ei = trebuie sa-i asculte cu interes pentru ca astfel prind „duma” lectiei.
    3. Profesorii trebuie sa predea eficient si fara frustrari (salariale). Colectivul nu este subordonat, lasa-l repetent. Salariul nu-ti este suficient, apuca-te de altceva.

  5. #6 Comentariu nou

    @Gigi. Bravo! Frumoasa exprimare. Iți scrie o lepră. Nu se poate să ne băgați pe toti la canal?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.