Cei mai educați dintre traci

Articol din categoria: andreiu

Primesc destul de des întrebări de la prieteni din industrie care caută oameni, pe diverse funcții, în special în zona de digital și social media. Mizează probabil pe faptul că am 5000 de prieteni pe facebook și nu știu câți pe linkedin, ceea ce mă recomandă ca fiind o persoană care știe lume multă.

Observ din ce în ce mai des ( față de acum 5 ani, de exemplu) că devine specific și obligatoriu de precizat, în condiții, următorul atribut:

SĂ SCRIE CORECT

Da, o să zicem, că nu toți sunt născuți să fie lingviști și să stăpânească limba română la perfecție ( deși sunt în dezacord total cu asta) și că unele greșeli sunt acceptabile.

Doar că, majoritatea oamenilor care lucrează în digital sau social media sunt absolvenți de comunicare, jurnalism, sau relații publice. Domenii unde este esențial să știi limba română la perfecție!

E greu de acceptat și e și mai greu de corelat, dar pentru mine ăsta este un barometru foarte bun referitor la performanțele sistemului de învățământ românesc, care reușește să scoată cât mai puțini români care să știe să scrie corect în limba română, limba maternă.

Poate d-asta se face mai mult succes pe instagram și tiktok, pentru că în poze sau în challenge-uri nu prea ai cum să greșești gramatical.

Altfel, suntem mândri până explodăm, nu e nimeni mai frumos și mai deștept ca noi și nicăieri nu se face carte ca pe teritoriul vechii Tracii.

Dar studiile zic că avem cam 42% analfabeți funcțional.

Photo by Luca Laurence on Unsplash

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Dacă mă întrebi: „aici cum se scrie? opțiunea 1 sau opțiunea 2?” știu fără probleme să îți spun, dar atunci când scriu un text mai lung și mă concentrez pe transmis o idee fac greșeli grosolane de genul scriu ”s-au la mare” sau rescriu diverse fraze și dublez cuvinte. Nu știu cum să corectez asta, că doar gramatică și ortografie știu, dar sunt conștient de problema asta și orice text mai lung și important îl verific într-un google sheet sau în body-ul unui draft de mail pe Gmail.
    Însă am observat oameni care nu au nici un pic de rușine și trimit mail-uri scrise efectiv cu picioarele pline de typo-uri și greșeli, iar 95% din locurile unde se poate scrie text online îți subliniază cu roșu greșelile indiferent de limbă.

  2. #3 Comentariu nou

    O sa imi atrag oprobiul public, dar asta e. In perioada cand era Viorica Dancila prim-ministru, tot o atacau jurnalistii ca e analfabeta disecand DUPA conferintele de presa diferitele greseli facute. Zic „hai mah sa ma uit si eu la o conferinta in direct sa vad daca femeia e asa catastrofa sau e o gogoasa umflata de presa disperata dupa cancan”. Ce am observat a fost asa: am sesizat o singura greseala a Vioricai , in schimb ce jurnalistii care ii puneau intrebari au gresit de vreo 3 ori si asta fara sa acord mare atentie pentru ca pusesem conferinta pe fundal in timp ce lucram.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.