Să scădem taxele cetățenilor care fac ce ar trebui să facă autoritățile

Articol din categoria: andreiu

Am mai discutat despre rolul statului, dacă mai există vreun rol orientat către viața cetății și nu doar a fanarioților. Înțeleg importanța pilonului caritabil, a implicării, a voluntariatului, ajutorarea celor nevoiași sau suportul celor talentați fără posibilități.

Dar nu pot să nu mă enervez cum de multe ori responsabilitatea este aruncată spre cetățeni, în sectoare economice unde tot noi, cetățenii, suntem deja impozitați sau taxați.

De exemplu în zona de curățenie. Am înțeles și am susținut Let’s Do It, Romania!, am apreciat tot felul de mișcări de ecologizare, pornite de la cetățeni. Dar, cu toată aprecierea pe care o am pentru Ciucu de la sectorul 6 ( care chiar face chestii fantastice pentru cartierul ăla rămas în anii 1994) mi se pare cam de porc să chemi cetățenii să facă curat pe malul lacului Ciurel.

Ok, nu a fost făcută mizerie în mandatul tău, dar cetățenii ăia plătesc deja taxe și impozite, inclusiv pentru salubritate. Oricum, cei care au venit la curățenie nu fac mizerie, by default, nu aruncă gunoaie aiurea și nu poluează. Oamenii care vin la ecologizări respectă mediul în care trăiesc.

Ai contract cu firmă de salubritate, rezolvă problema. Pentru a preveni repetarea situației ai tehnologie, ai poliție locală care să aplice legea și să mențină curățenia.

La fel și la Brăila, unde era o haldă de gunoi sub nasul primarului, în mijlocul orașului și unde a făcut curățenie prietenul Teo și apoi și-a luat hate că de fapt a vrut să dea în PSD.

Acum vin și întreb, de ce ar face cetățenii un lucru pentru care plătesc deja să fie făcut de alții? Dacă am avea niște guvernanți cărora să le pese de oameni, cei care ies și fac curățenie în locuri care aparțin de o administrație locală să fie scutiți de la plata taxelor pe salubritate.

Altfel, autoritățile să fie vinovate de furt calificat, pentru că iau bani de la cetățeni și nu onorează obligațiile care le revin. Eu cam așa o văd.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Foarte bine spus! Eu de exemplu m-am saturat de cate deseuri am adunat dupa toti nesimtitii, gata nu mai ridic o hartie de pe jos daca e aruncata de altii, sa curete cei de la salubritate ca si asa se plimba toata ziua cu pubela dupa ei prin oras si doar cauta prin tomberoane. In afara localitatilor la o saptamana dupa ce se strang mizeriile e plin iar in aceleasi locuri. Pe autoritati chiar le doare in dos. Ne iau de prosti in toate domeniile. Vb de zone din jud. Bihor, cred ca e la fel peste tot

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.