Cum implementezi PSD pe viață într-un oraș? Studiu de caz

Articol din categoria: andreiu

Ăsta ar putea fi aplicat în orice alt oraș din România care este sub stăpânire roșie din 90 încoace, dar vorbim despre Brăila.

Scurt manual de stăpânire pe viață, în 3 pași simpli:

  1. te întrebi din ce verticale se pot crește veniturile unei comunități și crește nivelul de trai și le distrugi pe alea.
  2. te uiți cum tinerii pleacă la studii sau la muncă în alte orașe sau țări și nu mai revin acasă și nu faci nimic să oprești asta, dimpotrivă. Te bucuri că rămân acolo cei care se mulțumesc cu puțin.
  3. promiți chestii mici, gen asfalt și iluminat public, pentru că nimeni nu mai speră la nimic și nu crede că ceva mai bun decât un petec de asfalt se poate întâmpla acolo.

Să le detaliem:

  1. Cum se pot crește veniturile și nivelul de trai.
    Am spus mai demult că Brăila ar avea un super potențial turistic și economic, fiind ultimul port maritim pe Dunăre și având unul dintre cele mai mari și mai frumoase centre istorice din România. Dar exploatarea turistică și economică a acestor oportunități nu a fost niciodată pe placul conducerii orașului, care nu are nici competență, nici viziune, nici disponibilitate să angajeze un city manager care să facă toate astea. Cad clădirile prin oraș, sunt lăsate în mega paragină, turismul este inexistent, investiții străine sau companii mari, care să ofere locuri de muncă și competitivitate nu există.
    A fost un eveniment și un argument de campanie electorală faptul că s-a deschis un McDonald’s în oraș. Cam asta este nivelul economic.
  2. Nimeni din conducerea orașului nu s-a întrebat de ce pleacă lumea și nu mai revine. Niciodată. Au preferat să rămână cu populația îmbătrânită, ca să prindă voturile necesare pentru a păstra orașul captiv.
  3. Actualul primar, la al doilea mandat, a promis în campanie asfalt și iluminat mișto de sărbători. A câștigat cu 66%, pentru că cele două puncte de mai sus au funcționat.

Sunt toate bune și frumoase și liniștite în oraș. Lumea nu cere, primarul nu trebuie să dea. Se uită cu toții cu jind la Timișoara, Oradea, Cluj sau Iași și ridică din umeri. Nu se poate la Brăila, nu ne lasă interesele mari de la mijloc, aia e. Scuza cu centrul universitar nu se aplică, ai centrul universitare Galați la 15 kilometri, poți crea niște oportunități fiscale și edilitare pentru a încuraja antreprenoriatul acolo, dacă ai vrea.

Problemele apar când vine câte un visător frumos cum e prietenul meu Teo, care se apucă, între Crăciun și Anul Nou, exact când e tihna mai bună, să facă curățenie în curtea primarului, unde se adunase o haldă de gunoi.

Fix pe faleza Brăilei, fix în centru. Nu undeva pe centură, pe vreun coclau, pe marginea vreunei șosele de la capăt de județ.

Nu, fix în oraș, în inima lui, la 800m de primărie, era plin de gunoi. Nimeni n-a sesizat problema asta, li s-a părut normal să fie așa, primarul e ocupat să asfalteze.

Ca să încheiem cu discuțiile ce pot apărea, vă rog să-mi arătați un oraș care a prosperat și s-a dezvoltat sub administrare psd.

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    când am pus și eu întrebarea din finalul articolului, mi s-a răspuns Craiova. acum, eu am plecat de-acolo acum vreo 10 ani, nu pot să spun că mai sunt așa bine conectat la realitatea locală, însă în vizitele pe care le-am făcut anual am observat că spre deosebire de 2000-2010, în 2017-2020 orașul are altă față.

    nu aș merge însă până acolo în a spune că orașul a prosperat datorită conducerii PSD.

    dar, de dragul dezbaterii, am zis să las comentariul ăsta. să vedem încotro merge discuția.

  2. #2 Comentariu nou

    Iași.

  3. #3 Comentariu nou

    Cred ca Deva nu a avut mai niciodată conducere PSD,dar dezastrul este la fel…un oras interesant cândva, ajuns sa fie gestionat de tot felul de incompetenți ridicoli,fara niciun fel de viziune …un oras jegos,mutilat,asaltat de grobieni cu masini scumpe cumpărate din venituri neimpozitate…dar fericiti ca pozează in anti PSD

  4. #4 Comentariu nou

    Ne trebuie rezolvări fără turism.

    Dacă bagi turismul, vax.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.