Ce nu știai despre irlandezi și St Patrick's Day

Articol din categoria: andreiu

Dacă tot am aterizat în Dublin pentru câteva zile,  am zis să adun și niște informații utile, atât pentru mine cât și pentru voi, cei care mă citiți.

Pentru cei care nu ați apucat să îl vizitați, Dublin este un oraș foarte mișto, cu oameni foarte relaxați și veseli, unde Guinness e prezent peste tot. Poate și pentru că prin 1918, când Irlanda s-a rupt de UK, Guinness a fost principalul angajator al Irlandei, în vremuri nu tocmai bune. Astfel, aproape orice cârciumă din Dublin e branded ”Guinness”

Chestii interesante adunate din Dublin, pe lângă articolul din vară:

Numele real al St. Patrick era Maewyn Succat.

Timp de mulți ani, culoarea asociată cu St. Patrick a fost albastru. Verdele a fost asociat cu St. Patrick’s Day abia în secolul 19. In legendele irlandeze, verde era culoarea purtată de zâne și de nemuritori. Insa chiar și în prezent, culoarea standard prezidențială este albastru.

St. Patrick’s Day  este o sărbătoare națională în Irlanda, dar și în Montserrat, o mica insula din Caraibe, care are doar 4.000 de locuitori și care a devenit căminul unui numar mare de emigranti irlandezi în secolul 17.

St. Patrick’s Day a fost celebrată inclusiv în spațiu – de două ori. In 2011, Stația Spațială Internațională a găzduit o petrecere la care astronautul american de origine irlandeza Catherine Coleman a cântat la un flaut vechi de 100 de ani, plutind în spațiu. In 2013, astronautul Chris Hadfield a celebrat St Patrick’s Day fotografiind Irlanda din spațiu, în timp ce cânta cântecul Danny Boy.

Prima paradă în onoarea lui St. Patrick nu a avut loc în Irlanda, ci in Statele Unite ale Americii. Astăzi, au loc sute de parade în toaăa lumea, de la Munchen, la Londra, Manchester, Birmingham și Belfast , până la Buenos Aires, Tokyo  și Sydney.

Peste 13 milioane de pinturi de GUINNESS sunt băute pe glob de St. Patrick’s Day.

GUINNESS mai are drept de concesiune asupra fabricii St. James Gate încă  8.744 ani, ceea ce înseamnă că, la ritmul actual de producție, va mai produce aici încă 9 trilioane de pinturi de bere.

In medie, pe glob se deschide un pub irlandez în fiecare zi.

Berea GUINNESS este fabricata în 50 de țări, inclusiv la St. James’s Gate, Dublin. Practic de aici a pornit.

Fabrica St. James’s Gate din Dublin îmbuteliază anual 4,5 milioane hectolitri de bere GUINNESS.

 

Cam aşa stă treaba cu irlandezii și Guinness. Plus că acum se pregătesc intens de sărbătoare. Au început să decoreze orașul și este o nebunie foarte mișto. Poate sunt subiectiv, că e singurul oraș european pentru care aș părăsi Bucureștiul, dar irlandezii au ceva al lor, aparte, mai ales când e vorba despre bere.

Dar, din câte mi-a spus mie cineva de la Guinness, și în RO se va sărbători St Patrick’s Day, în București, astfel:

Pe 13 si 14 martie, in Centrul Vechi din Capitala vor avea loc parade inedite: trupe de cimpoieri, mascote Leprechaun si spiridusi se vor plimba pe stradute și vor invita trecatorii la distractie, in ritmuri inconfundabile de cimpoaie si tobe. De asemenea, vor avea loc concerte in cateva din puburile partenere. In plus, vineri 13 martie, in fata St Patrick Pub, in jurul orelor 15:00, Guinness pregateste o surpriza de proportii tuturor celor care vor fi prezenti in Centrul Vechi.

Pe 15 martie, orele 17, in colaborare cu Asociatia Culturala Romano-Irlandeza, tot in Centrul Vechi din Bucuresti (zona Lipscani-BNR), va avea loc un spectacol in care vor fi prezenti artisti romani, irlandezi si maghiari care impreuna vor sarbatori Ziua Irlandei. Pe scena va urca trupa de dans irlandez Irish Way, urmata de un recital muzical cu Shannon Ceili Band.

Menestrelii grupului Truverii vor interpreta piese irlandeze din cele mai vechi timpuri, urmand ca The Sorted Session sa relanseze invitatia la dans alaturi de SteySha Irish School of Dance. Pe scena vor mai urca formatia Jam Yard, grupul Ad-Hoc, trupa Blackbeers care vor canta Rock-Celtic, iar seara se va incheia cu un recital de muzica medieval-celtica interpretata cu cimpoaie, tobe si instrumente arhaice de catre trupa Bordo Sarkany din Ungaria.

Intregul weekend, toti iubitorii de Guinness sunt invitati sa ciocneasca pinturile de bere in cinstea lui St. Patrick si sa celebreze prietenia si buna dispozitie, petrecand ca niste adevarati irlandezi!

Punctul culminant al celebrării St. Patrick’s Day va fi traditionala petrecere organizata pe 17 martie de Guinness in St. Patrick’s Irish Pub unde ii asteptam pe consumatori sa #jointhecrowd purtand ceva verde.

 

 

Deci, eu vin mă întorc din Dublin sâmbătă. Duminică ne vedem la un pint în centru să #jointhecrowd regulamentar?

6 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    daca ai timp merita sa vizitezi „Johnnie Fox’s Pub”.
    http://www.jfp.ie/

  2. #2 Comentariu nou

    Eu locuiesc in Dublin de ceva timp si voi fi in prima linie de St Patricks Day incercand sa fotografie cat mai mult din parada, ceea ce sunt convins ca va fi o nebunie.

    Vei mai fi in Dublin la parada?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.