Un sătuc în mijlocul orașului

Articol din categoria: andreiu

Știați că în București, chiar în centru se află un sat? Sat adică chiar sat. Cu case, cu locuitori, cu tot ce-i trebuie. Niște locuitori speciali, am putea spune, dar veseli și plini de viață. Care te fac să te simți ca și cum ai fi în altă lume atunci când ești printre ei. Pentru că sunt veseli, plini de energie și optimism.

Este vorba de locuitorii din SOS Satele Copiilor. Adică de fix niște copii care poate nu au avut cea mai fericită soartă, dar care profită la maxim de viață și vor să obțină cât de mult posibil din ea.

SOS Satele Copiilor România ocrotește și sprijină astăzi peste 1000 de copii în dificultate, care au pierdut sau riscă să piardă îngrijirea familiei lor biologice. De 65 de ani în lume și de 24 de ani în România – „oferim o familie iubitoare pentru fiecare copil„. Încă de la înființare, SOS Satele Copiilor România s-a diferențiat prin modelul de îngrijire alternativă pe care l-a oferit copiilor care, din diferite motive, nu au putut rămâne alături de familiile lor biologice.

Una din părțile care m-au impresionat la SOS a fost rata mare de integrare socială a copiilor pe care îi au în grijă, care este undeva peste 70%, spre deosebire de sistemul de stat unde este undeva la 5%.  E mișto că există încurajare și susținere pentru studii, pentru dezvoltare, pentru integrare. Cât timp am stat eu acolo am cunoscut puști pasionați de sah, de citit sau de muzică. Copii care merg la concursuri, la studii și în tabere de perfecționare. Ceea ce e foarte tare, să le vezi determinarea și dorința de a face cât mai multe.

Un alt element care m-a surprins a fost organizarea și gospodărirea. Casele din satul bucureștean sunt ocupate de o mamă și cam 6 copii, care stau permanent acolo. Și toți au atribuții, ajută la treburile casei, participă activ la tot ce se face acolo. De la teme la spălat vase. Exact ca într-o familie normală. De aici și integrarea aia mare.

Spre deosebire de alte entități, SOS se autosusține și autofinanțează. Sunt foarte bucuroși de ajutor din partea oricui dorește să-l acorde. De la alimente, la dulciuri, jucării sau rechizite, sunt bine primite. Sau chiar sms-uri ori donații de 2% din impozit.

Așa am aflat și că cei de la KFC au un program dedicat SOS, “Bucket de bine”, prin care va susține bugetul anual al unei familii SOS din cadrul organizației SOS Satele Copiilor București. Astfel, în perioada 1 martie – 31 decembrie, 1 leu din prețul fiecărui “Bucket de bine” cumpărat va merge către familia SOS sponsorizată de KFC România, din care fac parte 5 copii cu vârste între 7 și 11 ani, îngrijiți de o mamă socială.

Eu am promis să mă mai duc la ei, să ne mai jucăm și să povestim. Și să-l duc pe patrupedul terorist să-l smotocească puștanii de acolo.

SOS Satele Copiilor se află pe Calea Floreasca, vizavi de Promenada Mall și nici nu ți-ar trece prin cap că între betoanele alea de acolo poate exista o astfel de zonă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.