Să învățăm bullying cu Fulga!

update cu reacția, de super mega profesionalism, a celor de la Fulga

 

”bullyingul”reprezintă acel act comportamental repetat îndreptat către lezarea fizică sau psihică a unei persoane. În grupurile de copii, fenomenul pleacă de la lupta pentru supremaţie.

Victimele bullyingului sunt copiii etichetaţi într-un anume fel, jigniţi , tachinaţi frecvent de colegi cu referire la aspectul fizic sau aspecte de ordin social.

Datele făcute publice de Telefonul Copilului arată că cei mai afectaţi de abuzul de tip bullying sunt băieţii cu vârste cuprinse între 9 -12 ani (34,15%), precum şi fetele de 9 – 12 ani (23,80%), respectiv 16 – 18 ani (15,03%). În şcoli, forma de bullying cea mai des întâlnită este cea verbală. În 42% dintre situaţiile reclamate la Telefonul Copilului, în 2016, a fost vorba despre agresiune verbală. Cazurile de agresiune fizică au reprezentat 38% din totalul celor peste 1500 de sesizări. 

Am lăsat datele de mai sus pentru un pic de context. Să vedem cam unde suntem. Datele sunt din 2016 și statisticile pentru 2017 vor fi, probabil, mai mari decât vedem acum.

În condițiile astea, cu cifrele de mai sus date, ai spune că o companie care are un brand adresat copiilor, Fulga, ar putea fi un pic mai responsabil și ar dori să transmită niște valori sănătoase, normale social și pozitive.

Ei bine, nu. În 2018, pe tv rulează un spot care se încheie foarte mișto: „Fulga, ce vacă ești!”.

Frumos rău de tot.

Da, știu, poate fi smart și witty și fun pentru noi, ăștia care știm să delimităm bullyingul de miștocăreală, dar pentru un copil de 6-9 ani, va fi ceva acceptat social să împrumute expresia și să o adreseze colegelor/colegilor/vecinilor/prietenilor.

Pentru că devine un tic verbal. Știi ce zic?

Deși la prima dumă de genul ăsta, aia cu „câștigă o vacă mai mare decât tine”, acum cred că nu mai e chiar așa amuzant.

Dacă zice cineva de la Albalact că bat câmpii, hai să ne uităm din nou pe primul paragraf.

Cu prietenie, de la un părinte!

Author: andrei

i was here first

10 thoughts on “Să învățăm bullying cu Fulga!”

 1. Mai era una cu “Paula e o vaca” cantat foarte vesel.
  Imi imaginez ca toate fetitele pe nume Paula s-au bucurat maxim de acea reclama.

  1. nici nici, dar vad cum se poartă discuțiile intre copii si cât de agresivi sunt. serios acum, fii atent la un spațiu de joacă când ai ocazia

 2. Si mie mi-a ridicat semne de intrebare aceasta reclama, inca de cand am vazut-o prima oara la tv.
  Cu toate ca se adreseaza unei vacute, nu unui copil, nu suna deloc bine!
  Reactia lor e savuroasa.. nu fac altceva decat ca te plimbe de la Ana la Caiafa:|

 3. Un copil zice unei vaci animate: ce vaca esti! Nu zice unui alt copil ci unei vaci animate asa ca nu prea inteleg unde e problema. Vor aparea probabil cazuri in care un copil va vedea o vaca pe camp si va spune: Fulga, ce vaca esti! Dar atat timp cat la scoala nu vor aduce vaci (din alea adevarate, nu metaforice), nu cred ca un copil va folosi expresia asta.

  Bullyingul nu vine din reclame de la TV ci de la ce vede si intelege copilul in familie si in fata blocului ori la scoala interactionand cu alti copii sau adulti, nu cu o vaca de la televizor.

  Apropo, ceea ce spui tu intra in categoria clasica de chestii de care se plang parintii de ani de zile. Pe vremuri erau jocurile video: copii se joaca pe calculator si fac chestii violente, prin urmare vor ajunge sa faca lucruri violente si in viata reala. Cred ca stii raspunsul la logica asta:

  “If Pac-Man had affected us as kids, we’d all be running around in dark rooms, munching pills and listening to repetitive electronic music.”

 4. Majoritatea reclamelor românești sînt jignitoare la adresa unei categorii sau a alteia…
  Le spune copilul emigrat de sushi cu bună credință despre descoperirea lui și începe miștoul gros în hăhăitul slugarnic al tuturor, vai ce glumă bună, „Făcu mă-ta sușii, nu avu orez și puse făsui, nu avu pește și puse cîrnați…”

  1. Vai…ce neciopliti sint romanii ca fac misto de alte popare si alte culturi…oare cum indraznesc? Ca doar lumea moderna, lumea viitorului este multiculturala, nu e asa? Acesta este viitorul luminos al omenirii! Vom crea omul nou si il vom ridica pe noi culmi..suna cunoscut? Pai daca cineva imbratiseaza cultura aia spurcata a japonezilor e demn de toata mila…dar familia lui se abtine de la alte comentarii si se rezuma la a face misto….pai macar atit merita cel care s-ar putea atinge de spurcaciunea aia de sushi! O fasole cu cirnati este o mincare gustoasa…sushi este o chestie care ma face sa vomit! Dar bine ca sint unii “educati” ca voi care cred ca tot ceea ce este in afara Romaniei merita osanale si tot ceea ce avem aici in tara noastra este de prost gust, este urit, este naspa, este invechit…etc. Traditiile romanesti nu vor fi niciodata invechite sau depasite…cit despre traditiile altor popoare? Sa si le tina acasa la ei…sa nu ii intineze si pe altii cu ele! Chiar nu prea avem ce copia de pe la alte popoare…poate doar cite ceva de la americani! Dar evident nu totul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *