Roșia Montană se va salva prin asamblarea lânii din Vrancea?

Articol din categoria: atitudini

Comunitatea online se întreba acum ceva vreme oare cum merg afacerile locuitorilor din Roșia Montană, cei care se vor fi salvat din calea exploatării miniere prin diverse acțiuni de antreprenoriat

 

Astăzi am ajuns pe un site care vinde produse care provin exclusiv din Roșia Montană. Cităm din site:

”Lână provine din județul Vrancea, apoi este toarsă în județul Brașov și transportată direct la noi în satul Roșia Montană, unde cu răbdare și cu îndemânare este transformată în articole de mare calitate.”

Nu zic ca nu e bine. E chiar lăudabilă inițiativa. Dar de ce nu cu lână produsă și toarsă acolo? De ce trebuie importată din Vrancea? E oare suficient? Sau e doar o metodă de a face bani pe urma hipsterilor activiștilor care chiar se interesează de soarta regiunii și vor să sprijine cum pot?

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Relativ la articolul de mai sus: Ceea ce incearca Tica Darie sa demonstreze, si anume faptul ca o cumunitate de, sa zicem 1000 de oameni aproximativ, cati mai sunt in satul Rosia Montana, fara satele din imprejurimi care apartin comunei, poate trai exclusiv din importul lanei si transformarea ei in ciorapi, haine s.a.m.d, sau din culesul fructelor de padure este cel putin utopic.
    Ca are el initiative de voluntariat, ca organizeaza tabere si ateliere cu copiii sub 20 de ani e altceva. Copiii aia se intorc la familiile lor care pe urma ii intretin cum pot.
    Deci sa nu facem confuzie intre ceea ce inseamna initiative economice care ajuta cu adevarat o comunitate cu probleme sociale destul de grave si un tanar care promoveaza activitati educative alternative de petrecere a timpului liber

  2. #2 Comentariu nou

    Nu vreau să fiu nici răutăcioasă, nici să par dezinformată dar mă bag și eu ca musca-n lapte. Când eram eu mică (acu 15-20 de ani) în zonă existau „toptile” (erau mașini speciale pentru spălarea lânii și „scărmănarea” ei) și bunica mea mergea cu lâna la bistra sau lupşa nu îmi amintesc exact. Întrebarea mea este: mai există acele mașini în zonă? Sau ar fi nevoie de o finanțare ca să fie cumpărate?

  3. #3 Comentariu nou

    Initiativa cu ciorapii este laudabila. Daca mai cititi un pic (sau chiar si fara sa cititi) veti afla ca nicio economie stabila nu este bazata pe colosi industriali. O economie stabila si sanatoasa (a unei tari sau a unei comunitati mai mici) este bazata pe mici industriasi si in principal pe productie. Colosii industriali si afacerile „babane”creaza o concurenta neloiala pe piata care nu da nicio sansa afacerilor mici care de cele mai multe ori desi produc lucruri de mai buna calitate si sustin un numar mai mare de angajati nu pot face fata ca pret, ca salarii unui mare industrias. Asa ca, inainte de a „da cu parul”si a condamna o initiativa foarte buna (avand in vedere ca se produce ceva: ciorapi, haine, indiferent de unde provine materia prima care totusi e din Romania) pe motiv ca nu e o chestie mare, de amploare mai bine studiati putin precedentul unor tari mai dezvoltate (ex.Elvetia, cu care poate radeti ca fac comparatie insa e normal sa vrem sa ajungem acolo si sa o luam drept model) care si-au cladit prosperitatea pe afaceri mici (mestesuguri: branzeturi, ciocolata, ceasuri, vinuri, turism autentic, produse de manufactura…) din care traieste majoritatea populatiei, povestea cu bancheri si banci fiind o chestie rezervata unei ffff.mici parti din populatie, marea majoritate a populatiei traind din afaceri aparent minore, dar care sustin financiar asociatii si angajatii la un nivel mai mult decat decent, si sustin economia tarii pe termen lung . Este pacat ca in Romania s-a ajuns sa se gandeasca totul doar la scara mare, si toata lumea vrea direct afaceri de amploare, aducatoare de profit mult si rapid. Trebuie sa invatam, noi romanii ca daca vrem ceva trebuie sa ne punem mintea la contributie, sa ne adaptam dar mai ales sa muncim si sa nu asteptam nimic de la nimeni. Initiativa cu ciorapii din lana este un exemplu bun pentru comunitate si chiar daca nu „salveaza”intreaga comunitate este un exemplu de initiativa sanatoasa atat din punct de vedere economic cat si social-la nivel de mentalitate. Cu siguranta atat la Rosia Montana cat si oriunde in tara cu putina intiativa se pot cladi multe si diverse intiative de productie care sa dea o alternativa reala, adevarata somerilor, pe termen lung…Fir cu fir!

  4. #4 Comentariu nou

    In Rosia Montana momentan nu cred ca exista lana ca sa poata fi prelucrata fiindca oamenii nu au fost motivati sa produca lana neavand ce sa faca cu ea, cui sa o dea. Acum ca se vor produce ciorapi la ei in comunitate poate se vor motiva sa produca si lana. Dar am impresia ca nu provenienta lanii din Vrancea e marea ta problema, Andrei, ci cine vinde, de ce vinde si cine cumpara ciorapii. Sau ma insel?

    • #5 Comentariu nou

      te inseli. spre deosebire de majoritatea activistilor, eu am fost in zona, stiu problemele comunitatii de acolo si chiar as fi bucuros sa-i vad ca se descurca fara minerit. dar au nevoie de ajutor, nu ca cineva sa speculeze contextul si sa faca bani pe urma lor, fara nici un returnment

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.