Suntem rafinaţi şi nu pişcotărim. Sau invers!

Articol din categoria: ca la noi

Deja ştim cu toţii cât de enervantă a devenit eticheta de „pişcotar” pusă bloggerilor. Indiferent de context, orice participare la un eveniment sau cadou primit devine implicit „pişcot”. De multe ori eticheta e pusă de unii-alţii din răutate sau din invidie, dar sunt situaţii şi oameni care contribuie solid şi susţinut la asta. Dintre bloggeri mă refer.

Nu se poate ca după ce te enervezi că te face lumea pişcotar după ce te milogeşti pentru un bec, să te duci la un eveniment şi să dai din coate să fii în prima linie la mâncare. Nu se poate să se creeze îmbulzeală pe mâncare ca la poarta staulului când se dă drumul berbecilor în oi. E penibil să stai cu farfuria întinsă la coadă ca babele la pupat de moaşte pe dealul mitropoliei.

Băi, e 8 lei o ciorbă la un restaurant în centru. Te ajunge 20 de lei o masă şi te scapă de ridicol. Şi am văzut destui oameni care fac asta, să se bată la propriu pe mâncare. Fie la evenimente, fie la conferinţe, povestea nu se schimbă.

Staţi numai un pic şi priviţi din exterior o mulţime de oameni care se bat pentru mâncare. E un peisaj superb, nu? Maximum de amuzant, care inspiră fix pişcotăreală. Uneori cred că organizatorii de evenimente pun intenţionat bufetul suedez doar pe o singură masă, doar pentru momentul de spectacol ce va să vie.

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    In general, sa zicem ca sunt de acord cu tine. Imbulzeala la mancare din timpul conferintelor nu e buna, insa nu cred ca bloggerii sunt vinovati de asta, ci romanii. Faptul ca tu arunci comportamentul asta exclusiv in carca bloggerilor e usor nedrept, ca sa ma exprim elegant.
    Eu mananc la conferinte si nu mi-e rusine sa spun asta. De cele mai multe ori o fac petru ca mi-e foame dupa cateva ore de stat in sala, ascultand cu atentie speakerii. Apoi o fac pentru ca, daca sunt in alt oras, nu cunosc locurile de mancat din apropiere si o ora (cat dureaza, de obicei, pauzele de masa din timpul conferintelor) e prea putin ca sa fac o prospectare a pietei.
    Ca organizator de evenimente pot sa iti spun ca oamenii care vin la conferintele organizate de mine au tot dreptul sa stea la coada cu farfuria, din simplul motiv ca platesc pranzul acela, prin banii pe care ii dau pe bilet. Iar daca e vorba de un eveniment la care au venit gratuit, ca invitati ai mei, insist sa manance, m-as simti prost pentru efortul pe care il depun in alcatuirea meniului sa nu se bucure de ceea ce le-am pus pe masa.
    Te asigur, imbulzeala la masa nu e o treaba care tine exclusiv de blogging, ci de o lipsa a educatiei pe care o avem in general. Pe de alta parte, ultimii ani de organizare de eveniment mi-au aratat ca se poate sa stai la rand in liniste, chiar schimband carti de vizita (statul la coada pentru mancarea de la o conferinta e un alt prilej bun de schimbat cateva vorbe cu oameni pe care vrei sa-i cunosti de mult).

    • #2 Comentariu nou

      perfect de acord cu tine, Nebu. Dar cand te bati la propriu pentru o portie de mancare e cam nasol. Mai ales cand ne vrem formatori de opinie si emitem pretentii 🙂

  2. #3 Comentariu nou

    Andrei, ne cunoaștem, dar aici nu pot fi de acord cu tine. O zic din perspectiva unui om acuzat pe un blog de faptul că vin la evenimente doar pentru a mânca :). Măi, și recunosc, când nu sunt pe dietă mă pun și eu la coadă cu toată lumea pentru a băga sub mustață. Și da, când fac evenimente mă asigur că există un catering state-of-the-art – pentru că vreau ca invitații să se simtă bine. După ce stăm și discutăm la un eveniment despre diverse, este foarte ok să socializăm cu băutură bună, cafea bună și catering de calitate.

    Și să știi că lumea nu se înghesuie – se întâmplă doar ca la catering să fie un fel de mâncare care este mai special, mai dorit, foarte bun. Și lumea îl va dori, și atunci pare că se înghesuie. Nu este așa. Același fenomen îl poți observa la restaurantele „all you can eat” sau care au buffet-lunch. Lumea se pune la coadă, și se creează agitație în jurul unui fel de mâncare mai bun. Pentru că asta este, și nu este pișcotăreală pentru că acolo lumea plătește.

    Pișcotăreala, așa cum spuneau și niște jurnaliști, reprezintă cu totul altceva. Nu stricați vă rog acest termen frumos și nuanța sa originală 🙂

    • #4 Comentariu nou

      Tudor, asa cum i-am spus si Nebuloasei, nu am nimic impotriva mancarii sau mancatului la evenimente, doar impotriva „caliciei” de care dam dovada uneori. In rest, perfect de acord cu tine 🙂

  3. #5 Comentariu nou

    Da, corect, ai dreptate. Dar generalizarile astea nu (ne) fac bine 🙂

  4. #6 Comentariu nou

    Ai uitat, in mod convenabil, sa spui ca era vorba de o lansare de meniu si ca mancarea era ‘obiectul muncii’. La propriu, al muncii unor oameni care s-au pregatit 7 luni pentru momentul ala. Pentru mine, imbulzeala de moment a fost o flatare a echipei respective si o circumstanta nefericita.
    Si nu, nu se inghesuiau doar bloggerii, ci toti invitatii, in general.
    Apropo, ai zis ‘te bati la propriu’ – ai idee, cumva, daca s-a batut cineva aseara pe farfurii? A fost vreun scandal? Sau doar continui sa mulgi subiecte de dragul rolului de justitionar blogosferic in care te prevalezi?

    • #7 Comentariu nou

      Corect, nu am zis ce eveniment era pentru ca nu am vrut sa implic cumva sau sa amestec organizatorul. Apoi, da, s-a imbulzit toata lumea, nu doar voi. Pe langa asta, chestia de aseara a fost doar unul din cazurile pe care le-am observat de-a lungul vremii.Buluceala aia nu este chiar peste standardul de confort pe care il poate avea cineva, dar ce stiu eu.

      In plus, faptul ca tu sari in continuare la scandal, nu te ajuta deloc la incercarea de rebranding

  5. #8 Comentariu nou

    Nu ‘sar la scandal’, Andrei. Asta implica ideea de a cauta cearta cu tot dinadinsul. Eu reactionez. Tu ma ataci – vezi paragraful cu ‘te milogesti pentru un bec’, o exprimare voit rautacioasa si care ma vizeaza direct – si eu reactionez ca sa imi apar dreptatea si imaginea. Ti se pare nefiresc? E ceva ce tu n-ai face, in locul meu?

    • #9 Comentariu nou

      poate as ignora sau m-as gandi ca au fost zeci de oameni care te-au contrazis atunci. si cu alte ocazii. si despre care tu ai spus ca sunt cretini sau tampiti si porniti impotriva ta. doar zic. si aici ma opresc. be shine, keep up the good work

  6. #10 Comentariu nou

    Din nou inventezi cuvinte, ceea ce ma convinge de bunele tale intentii.

    • #11 Comentariu nou

      te pierzi in detalii si omiti esenta. dar poate e si asta o strategie de a tine atentia asupra ta

  7. #12 Comentariu nou

    bun, să notăm că tudor mănâncă.

  8. #14 Comentariu nou

    bai cum s-au adunat toti aici. mai trebuia arhi sa apara si era sala plina.

  9. #15 Comentariu nou

    m-a strigat cineva? anyway, cismaru, nu faci public cum zdreanta ti-a publicat mesajele personale, cum are frumosul obicei?

  10. #16 Comentariu nou

    Oare exista pe undeva un centralizator actualizat permanent cu data/loc/ocazie pentru evenimente la care se poate pișcotării?

  11. #17 Comentariu nou

    Mai sunt locuri? De unde se cumpără bilet? Hai, Doamne ajută https://scontent-b-ord.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/601228_10151689424063665_1089811797_n.jpg

  12. #18 Comentariu nou

    zicea cineva mai sus ca „romanii fac asa in general” si sa nu se arate cu degetul doar blogarii. Problema nu e neaparat mancatul in sine. Ca motive se pot gasi. De la faptul ca n-ai bani sa iti cumperi si pana la curiozitatea „sa vezi cum e”. Problema e ca dupa ce mananci ca boschetaru pe la receptii – „ca doar ii gratis si la indemana” – te si erijezi in ceva mimoza superioara ce cumva are impresia ca e indreptatita sa arunce cu sfaturi si pareri in stanga si in dreapta.
    Mai e si scuza ca nu stii unde se mananca bine in oras – ca n-ai mai fost pe acolo si nu cunosti. Ca sa zici la modul serios asta inseamna ca tu nu ai iesit in viata ta din satul natal. Doar invitat(a) gratis de vreunu si altu si tinut(a) de mana pe intreaga perioada a vizitei. Din nou, nu e neaparat o problema daca e asa. Dar, din nou, nu te erija apoi in marea calatoare si aia care a vazut/cunoaste multe.

  13. #19 Comentariu nou

    Ma scuzati ca intervin, dar e vreo problema daca nu prinzi ceva pe farfurie la un eveniment? Indiferent de eveniment… Cred ca se poate si un McMic dupa, nu? Un eveniment e facut pentru a vedea/lansa/explica/promova ceva. Pentru asta mergem acolo, nu? Sau am inteles eu gresit rolul unui eveniment?

    Stiu, daca va spun ca am fost la multe evenimente la care am mancat dupa, o sa spuneti „Bine, ma… Lauda-te tu… Iesi tu in frunte…”.

  14. #20 Comentariu nou

    @Sorin: evenimentul era chiar o relansare de meniu al unui restaurant din Centrul Vechi. Intr-adevar, s-a creat ceva imbulzeala la mancare, erau multi invitati (bloggeri si nonbloggeri) si toata lumea era curioasa / pofticioasa etc. Dar nu s-a calcat nimeni in picioare si mai ales nu ‘la propriu’

  15. #21 Comentariu nou

    @Raluca, tocmai din acest motiv am scris „indiferent de eveniment”.

    Revenind la faptul ca a fost un eveniment organizat de cineva care-si deschide portile unui restaurant, cum ar fi fost ca a doua zi sa mergi la restaurantul lor, sa-ti alegi ce vrei tu din meniu, sa degusti, sa faci niste poze in care sa nu-ti apara nimeni in cadru si apoi sa scrii un articol de nota 20? Pe bune, acum…

    Mie mi-ar fi fost destul de complicat, pentru ca nu stau in Bucuresti. Dar tie?

  16. #22 Comentariu nou

    Te ferească sfântu cum se vede din afară toată discuția asta! Nu face bine nimănui tot „discursul” ăsta.

  17. #23 Comentariu nou

    Nu prea vad sensul. Oamenii m-au chemat acolo cu un scop, evenimentul are o tematica, particip si redau feedbackul pe blog. Ei s-au pregatit pentru eveniment, ei stiu mai bine ce sa imi arate, ce sa scoata in evidenta decat daca merg eu in ‘blind’, cum ar veni. Cum ar fi sa tratez fiecare eveniment asa, ‘in reluare’? Cunosti vreun blogger care face asta?

  18. #24 Comentariu nou

    Legat de evenimentele ce tin de restaurante, da, cunosc! Il cheama Ratatouille! Iar „hater-ul” se numeste Anton Ego… 🙂

  19. #25 Comentariu nou

    observ o mica discrepanta intre ora la care apar comentariile (ultimul – Sorin Grumazescu la ora 21:26) si ora locala care e 21:06.
    In alta ordine de idei, popcorn sa fie, ca telenovela e in floare.

    • #26 Comentariu nou

      e serverul defazat cu o ora. al tau apare la 22:07.

  20. #27 Comentariu nou

    in rest, se face caz strict pe un caz desi eu nu m-am referit doar la cel in discutie acum. ca s-a dus discutia incolo, e altceva

  21. #28 Comentariu nou

    Eu nu prind ce are tanti asta de o baga toata lumea in seama.
    Am stat fix 34 de secunde pe blogul ei, de unde atata atentie acordata?

  22. #29 Comentariu nou

    @alioja de curiozitate, exista vreo legatura intre ce ai zis tu si ce se discuta in comentarii?

  23. #30 Comentariu nou

    @raluxa>> nu reusesc sa ma prind cum de toate lumea vorbeste de cineva irelevant, despre care nu pot gasi nimic de discutat nici daca ma chinui.

    poate ma ajuti tu.

  24. #31 Comentariu nou

    @alioja, cred c-ar trebui sa-ti poti raspunde singur, odata ce iata-te in situatia de a-ti pune, nedumerit, intrebari existentiale in ceea ce-o priveste pe domnisoara/doamna in cauza.

  25. #32 Comentariu nou

    @raluxa
    Eu in locul tau m-as face mic, mic, foarte mic si n-as mai scoate capul in lume. Nu de alta’ da’ ti-ai facut o imagine misto de cand a fost faza cu becul – tu esti aia care se milogeste pentru un bec. Cel putin eu, care nu ma invart in lumea asta a social media, te vad ca si echivalenta unui jurnalist care se ocupa de santaje media – baaaa, dati-mi ceva, ca sa nu scriu de rau.

    In cazul asta cu mancarea, puteai sa eviti orice contre pe tema piscotarelii daca nu ieseai la rampa tafnoasa sa explici de ce ai dat din coate sa prinzi o farfurie cu mancare. Dar tu ai iesit, iar asta demonstreaza ca tu chiar ai fost acolo la imbulzeala. Daca nu ziceai nimic, lumea nici nu baga in seama fraza

    „Nu se poate ca după ce te enervezi că te face lumea pişcotar după ce te milogeşti pentru un bec, să te duci la un eveniment şi să dai din coate să fii în prima linie la mâncare.”

    Ah, si ca idee, in caz ca nu te-ai prins pana acum, desi multa lume ti-a spus: e foarte de ca*at sa te plangi pe twiter ca ti s-a ars becu’ si – vezi dom’le – nu mai ai chitanta, mi-l inlocuiti oare? Stii ce am facut eu cand am pierdut o chitanta la o chestie ce s-a stricat cat timp inca era in garantie? M-am dus si am luat alta. Si costa cat vreo 10 becuri d-ale tale.

  26. #33 Comentariu nou

    @alioja -> ok, deci nicio legatura cu subiectul, doar atacuri la persoana. Asta voiam sa inteleg. Multumesc.

  27. #34 Comentariu nou

    @raluxa>> nu m-ai ajutat.

  28. #35 Comentariu nou

    Foarte tare Galos, cica se imbulzeste lumea la cate un fel de mancare mai „special”, de parca asta ar scuza marlania si lipsa bunului simt…. adica, na…e ok sa te imbulzesti la sendvisuri, dar nu la pateuri. 🙂

  29. #36 Comentariu nou

    Care e diferenta intre ce face Raluxa si ce faceti voi aici? Strict la „blogging” vorbind. Va denigrati unii pe altii in loc sa va vedeti de scris. Sau o faceti intentionat pentru atragerea atentiei. Atunci nu sunteti diferiti de ziarele de cancan….

Adaugă reply - Sorin Grumazescu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.