Impresii de după concediu: Rovinj – Croația

Articol din categoria: andreiu

Dacă vara asta ne-am făcut concediul în Rovinj, Croația, timp de o săptămână, am zis să scriu vreo 2 rânduri despre cum și ce poți face acolo ca turist. Inițial voiam să mergem în Dubrovnic, dar cum multă lume ne-a spus că e foarte scump și mult prea aglomerat, am ales Rovinj. Despre foarte scump și aglomerat o să povestim mai târziu, că am avut parte și de așa ceva.

Revenind la Rovinj. Este un orășel micuț, pe malul mării Adriatice, fostă colonie venețiană, combinație de cetate cu Veneția,  despre care ai impresia că va pica în mare din moment în moment.

Pentru cazare am găsit pe booking apartamentul Ema, foarte ok, aproape de centru dar și de mare, cu proprietari normali care nu te deranjează, nu stau cu ochii pe tine sau nu îți zic să vorbești mai încet noaptea când stai pe balcon la povești. Noi am găsit apartament cu 2 dormitoare, 2 balcoane, baie și bucătărie proprii la 660 de euro/săptămână. Împarți la 4 și ies 27 de euro pe zi. Destul de bine, zicem noi.

Ca obiectiv de vizitat ar fi Catedrala Sf Eufemia, care are o poveste interesantă, Eufemia fiind o creștină ucisă la 15 ani, pe vremurile când era interzis să fii creștin. Are un turn de 240 de trepte (parcă) de unde poți avea o panoramă foarte mișto asupra orașului.  Interesant aici este că statuia este mobilă și indică din ce parte bate vântul. Astfel că locuitorii știu dacă va fi senină sau ploioasă ziua după direcția în care e orientată statuia.

De asemenea, îți recomand să îți iei o excursie de o zi în jurul Rovinj-ului și pe insulele din jurul lui. Noi am găsit una cu 35 de euro/zi, în care am stat pe vas de la 10 dimineața la 6 seara, am avut băutura și mâncarea inclusă, plus atmosferă de chef și un ghid foarte bun și carismatic. Un profesor care pe timp de vară face un ban cinstit din turism.

Că tot spuneam mai sus de aglomerat și scump, Veneția este la un drum de două ore cu vaporul și un bilet dus întors costă vreo 70 de euro cu Adriatic Jet. Un ozn de vapor, foarte mișto și afară și înăuntru. Noi am nimerit foarte prost în Veneția, erau 45 de grade, umiditate maximă și 1 milion de oameni pe metru pătrat. A fost o experiență nu tocmai plăcută, dar arhitectura foarte mișto. Am rămas cu gura căscată după câteva clădiri, poate ar fi mai potrivit de vizitat prin septembrie-octombrie, când se întorc japonezii la muncă.

Cu mâncarea în Rovinj nu am avut probleme, am găsit inclusiv mici acolo. Am trăit mai mult cu calamari și scoici, pentru că na, eram pe mal de mare, dar meniurile erau destul de bogate și variate. Prețurile asemănătoare cu cele din România, o masă de patru persoane, mâncat și băut pe săturate era în medie cam 50 de euro. Cea mai mare a fost vreo 60. Și oamenii de acolo știu să facă business și să îți câștige simpatia, deși ar putea să facă o românească și să nu le pese, doar turiști vin mereu.

Am găsit o cârciumă foarte mișto, Stella di Mare, locul unui italian nebun care știa un pic de română și cu care ne-am distrat la culme. Nu știu ce o fi în mintea lui de nu ia bani nici pe pâine, nici pe smântână, bașca, nu te lasă să pleci de la masă fără să iei un desert din partea casei sau să încerci un vin pe care îl recomandă el.

Una peste alta, dacă scoți cazarea din calcul, 500 de euro ar trebui să fie suficienți pentru un cuplu timp de o săptămână acolo. Vorbesc foarte bine engleză, franceză, italiană, germană. Mai rup un pic de română și de maghiară. Adaptabilitate 100%.

Dacă alegi să mergi cu mașina ( cum am făcut noi) o să ai de parcurs 1400 de kilometri pe care o să-i faci cam în 15 ore. Noi am ales ruta România-Ungaria-Croația, preferând să mergem un pic mai mult prin Ungaria, dar pe autostradă, decât ruta mai scurtă prin Serbia și Bosnia.

Am atașat și o galerie foto, poate este mai relevantă informația de acolo decât cea din text.

La final, recomand Croația, oamenii sunt foarte mișto, prețurile de bun simț și atmosfera este ca la mediterană, dacă ești fan Grecia. Singurul minus pe care l-am găsit ar fi plajele, pline de pietre și stânci.

 

 

 

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    E foarte frumos, am fost și eu în 2011. Ai uitat să menționezi de apusul din Rovinj, e unul senzațional… cu soarele foarte mare. Sper că l-ai văzut, eu am fost așa impresionat de el că mi-am făcut un tablou la comandă după una din pozele ce le-am făcut acolo.

    În rest da, croații știu să facă turism, iar plajele sălbatice, cu pietre, intrarea bruscă-n apă, pentru mine nu sunt o problemă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.