Ducem publicitatea pe bloguri spre un alt nivel?

Articol din categoria: andreiu

Ieri a fost webstockul, cea mai mare și mai importantă conferință dedicată mediului online de pe la noi.

Am și moderat un panel foarte interesant, am luat și un premiu despre care vă povestesc luni, am și prieteni care au luat aurul, dar am participat și la niște discuții interesante.

Una dintre ele a fost la panel-ul de „sfaturi pentru marketeri” unde a fost un mix mișto: companii, agenții și Alex Negrea. Dintre companii Avon și Bidefender. Dintre agenții: V8 și Tribal.

Companiile și agențiile au prezentat proiecte făcute, unele interesante, altele mișto, dar interesant mi s-a părut Negrea.

Pentru că el a ieșit cu un statement care ar putea reprezenta pasul înainte de care este nevoie, atât la nivel de blogosferă, cât și de commitment pentru companii când vine vorba de campanii pe bloguri. Și anume de campanii pe termen lung și strategie în comunicare. Și refuzul de a se mai implica în campanii care includ un articol pe blog și atât.

Pentru că da, poate e momentul să mergem un pic mai departe, să ne așezăm un pic și să analizăm. Publicitatea în noile media nu a mai avansat de ceva ani buni. Am rămas undeva blocați în niște tipare învechite, care deja nu mai prind și nu mai priesc nimănui.

Poate e nevoie să ne asumăm mai mult. Atât bloggerii, cât și vedetele social media cât și companiile.

Poate e timpul că gândim abordări pe long term, cât mai native și care să ofere relevanță celor cărora le este livrat mesajul comercial.

Așa cum deja sunt niște persoane despre care știm că sunt implicați în colaborări strategice cu unele companii.

Și astfel putem evita și veșnicele discuții despre publicitatea pe bloguri, calitativă sau cantitativă.  Și putem să tragem concluzii mai bune și putem optimiza mai bine tipul de abordare.

9 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Lipsă de bani. Timid așa primesc niște „ping-uri” despre campanii de durată, care să fie integrate natural și să formeze o oarecare loialitate, dar nu prea se concretizează.

    Iar la unele nici n-am cerut bani, că erau sub alte forme.

    • #2 Comentariu nou

      eu zic mai degraba lipsa de viziune. mai bine dai 3000 de euro in 6 luni la 3 bloggeri mari decat sa faci campanii cu cate 6 bloggeri x 400 de euro advertorialul

  2. #3 Comentariu nou

    si cum se plateste:

    banii in avans si sperand ca nu-si inchide bloggerul taraba deoarece s-a trezit intr-o dimineata si si-a dat seama ca menirea lui e sa se mute in Faurei si sa creasca bibilici
    sau
    la incheierea celor 6 luni + eventualele intarzieri cu lunile cat sa mai plimbe agentia niste bani prin conturi
    sau
    plata lunara a cate 150E?

  3. #4 Comentariu nou

    ciprian, fara vreo intentia sau lipsa de respect, de la un anumit nivel, discutiile pur si simplu se poarta altfel. ce spui tu nu exista decat eventual in discuții gen aniela deby vs agentii. unii dintre noi au ajuns la nivelul in care situl e un business legal, iar asta cu bloggerul s-a trezit za mearga la cartofi nu are unde sa existe, cat tmp situl acela este sursa sa de venit.

  4. #5 Comentariu nou

    Aici aș mai adăuga doar valoarea care uneori lipsește din campaniile de publicitate online. Hai să ne orientăm și mai mult către client în loc să cheltuim bugete din ce în ce mai mari disponibile obligatoriu doar de dragul popularității.

    Dincolo de bani suntem oameni și avem în sânge creativitatea care ne garantează originalitatea și succesul, sau rezultatul, care este evident un business sănptos 🙂

  5. #6 Comentariu nou

    Companiile caută calitate dar și cantitate/reach. Pentru a propune campanii mai complexe, bloggerii trebuie să aibă și o comunitate de abonați la newsletter și una de fani pe rețelele sociale, care însumată să aducă un reach decent și niște quality backlinks. 🙂

    De asemenea, în unele campanii, din punct de vedere al unei companii, te poate interesa să ajungi la cât mai multe comunități, iar atunci vei căuta diversificarea surselor de propagare a mesajelor.

    În concluzie, susțin ideea ca bloggerii să propună abordări mai integrate (iar pentru asta trebuie să aibă cu ce), însă cred că depinde și de obiectivele de campanie ale clientului (dacă vrea mai multă expunere la același public, sau vrea diversificarea comunităților cărora se adresează.

    • #7 Comentariu nou

      @calin cat mai e rata de dechidere la un NL? dar de conversie? de ce investim in continuare in tv si radio? dar in regii, unde daca nu te pricepi esti tratat ca ultimul prost si ti se dau niste raportari facute la misto? asta apropo de reach si quality backlinks. D-asta ziceam ca am ramas captivi undeva in trecut si ne e frica sa mergem mai departe, pentru ca e mai comod asa

  6. #8 Comentariu nou

    Andrei, cred că modelul acesta se potrivește mai degrabă brandurilor premium, care își pot asuma o strategie pe termen lung, își pot permite așa ceva și care pot alege pe sprânceană doar bloggerii relevanți, să zicem.

    Dar mai există și restul, care-și disipă bugetele, care au mesaje punctuale, care preferă să lucreze cantitativ. Eu cred că există loc sub soare pentru toți.

  7. #9 Comentariu nou

    Toată discuția despre long term și strategie, în condițiile în care oamenii care vin din urmă nu mai au răbdare să vadă un clip de 15 secunde, să citească mai mult de 5 rânduri și Nexus 6 e o vechitură antică.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.