Cum am ajuns să fac economie la curent

Articol din categoria: andreiu

Later edit:

Vlad F a fost ales de roata norocului câştigătorul becurilor economice.

winner

 

Până acum câteva luni eram foarte neglijent cu economia, mai ales cu tot ce însemna consum de electricitate. Calculatorul nu-l închideam cu lunile, doar dacă era vreo pană de curent se oprea, în rest mergea la foc continuu, luminile prin casă erau mai mereu aprinse şi muzica mergea mai mereu. Aveam o obsesie să aud muzică atunci când ies pe uşă. Nu conta că aveam deja căştile conectate la telefon sau la iPod, trebuia să se audă muzica din casă.

Situaţia s-a cam schimbat prin iarnă, când m-am mutat la actualul domiciliu. Pentru că, mi-a fost lene până acum (6 luni, da?) să montez sistemul, pentru că unitatea nu am mai pornit-o de foarte multă vreme fiindu-mi mai comod să conectez doar monitorul la laptop şi pentru că nu mai pot lăsa lumina la baie aprinsă mereu datorită ventilatorului de aerisire care face un zgomot infernal. Infernal la modul în care mă trezeşte din somn. Cei care mă cunosc înţeleg foarte bine ce înseamnă un zgomot care să-l trezească pe Cismaru.

Dacă la toate cele de mai sus adăugăm şi becurile ecologice, toate sunt de bine, inclusiv factura, care nu mai apare ca un bau-bau.

Eu am învăţat lucrurile de mai sus pe pielea mea, dar există din 2011 o iniţiativă a celor de la Enel care încearcă să educe populaţia în acest sens. Până acum sunt peste 3500 de gospodării iluminate cu becuri economice şi campania va continua. De bine zic eu, mai ales pentru mediul rural, unde veniturile nu sunt la fel de mari ca în urban şi oamenilor le sunt de folos banii economisiţi.

Şi pentru că v-am obişnuit cu subiectivismul meu, vă provoc să-mi spuneţi cum faceţi voi economie de energie şi cum aţi învăţat să fiţi eco-friendly. Cel mai bun răspuns primeşte un set de 10 becuri economice.

Meanwhile:

 “Enel vă încurajează să fiţi rezonabili şi economi în consumul de energie electrică, nu uitaţi că irosind energia irosiţi resurse naturale, contribuiţi la încălzirea globală şi astfel distrugeţi mediul înconjurător”

Ah, era să uit să vă zic de bannerul din dreapta. Dacă te simţi un om econom, dă click, să vedem câţi economi ne plimbăm pe aici 🙂

7 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    nu stiu, n-am stat sa fac niciodata economie la curent…la mine acasa merg 2 calculatoare, un tv, cam non stop…

  2. #2 Comentariu nou

    Cel mai simplu e sa mergi pe la prieteni. Ca e si friendy….e si eco, cumva :))
    Sau sa ai job seara/noaptea!! Becuri pe timp de zi nu folosesti, cu aspiratorul nu dai ca trezesti vecinii/colegii, faci totul pe nesimtite, fara zgomot, muzica in casti sau deloc, etc. etc. E cel mai simplu. Plus ca mai vine si sporul de noapte, ceea ce face factura si mai mica.

  3. #3 Comentariu nou

    1: cand plec de acasa inchid tv, pc si becurile in toate camerele. 2:cand sunt acasa nu las becurile aprinse pe unde merg. cunosc casa cu ochii inchisi si nu am nevoie de lumina in hol pt a ajunge in baie sau bucatarie. 3: datorita faptului ca am un tv led (care cica consuma mai putin decat o plasma) pe post de monitor, cand vreau sa ma uit la tv, inchid pc-ul.

  4. #4 Comentariu nou

    Eu am gasit utilitatea becurilor eco de cativa ani buni.
    Si eu tineam luminile aprinse peste tot in casa. Fara motiv, doar pentru ca ma obisnuisem sa le aprind si sa nu le mai sting.
    Am descoperit lumina alba si sunt foarte bine bine cu ea. Desi par scumpe, becurile economice reprezinta o afacere pe termen lung. Am becuri eco in toata casa, iar lumina aprinsa peste tot nu mai reprezinta o problema de cost.
    Nu prea fac economie la curent, dar nici nu tin PC-ul aprins mai mult de doua zile.

  5. #5 Comentariu nou

    Consumul de energie este un aspect la care sunt si eu atent, in limita posibilitatilor:

    – inlocuit spoturile incandescente cu unele pe led
    – becuri (neon) economice de sub 10W pentru tot ce inseamna lumina de veghe
    – folosit modul sleep pe laptop, fata de shutdown, pentru a reduce timpii de bootare si deci, consumul
    – televizorul scos din dormitor si plasat exclusiv in livingroom inseamna confort, relaxare si economie
    – telefonul mobil, aparatul de tuns sau reincarcarea bateriei foto se opresc imediat dupa incarcare
    – tehnologia de iluminare xenon, de 35W, de pe masini, inseamna economie de consum
    – intr-o vara torida, folosim draperii mate sau facem un pic de curent, inainte de a porni AC la maxim
    – intrerupatoarele se monteaza la nivelul bratului coborat, nu ridicat, pentru ca cei mici sa poata si sa deprinda devreme cum este cu stinsul luminii
    – iar daca surprindeti portiuni cu iluminatul stradat pornit chiar si la ora 9 dimineata, puneti mana energic pe telefon …

    Asa … vom avea satisfactia ca am facut o fapta buna.

  6. #6 Comentariu nou

    O campanie superba , din partea Electrica , ar fi sa ofere un bec economic celor cu facturi mari. Sau ceva de genul. Nu fiecarei gospodarii pentru ca ar avea niste costuri imenese, dar cat sa iasa o campanie draguta. Daca ar vrea ar gasi ei o regula cui sa ofere si cui nu.

  7. #7 Comentariu nou

    Cea mai buna metoda de a reduce consumul de energie este de a folosi doar atat cat ai nevoie, lumina in camere sau respectivul aparat.
    Montarea de becuri economice de preferat cu led-uri desi deocamdata mi se par foarte scumpe .Ca o paranteza e adevarat ca iti scade consumul dar si investitia initiala este considerabila.Nu stiu nici la capitolul fiabilitate cum se comporta.Am cumparat acum cativa ani niste becuri economice care s-au ars in doua saptamani si nici lumina oferita nu era satisfacatoare.
    Apoi clasicele sfaturi sa nu lasi in priza diversi consumatori care si in asteptare consuma cativa watti.
    Sau sa achizitionezi si sa folosesti aparate incadrate in clasa superioara de consum de genul A+++, folosirea de monitoare LED, etc.
    In cazul meu avand in vedere ca am multe becuri de tip vechi, cu incandescenta si mari consumatoare de energie niste becuri economice ar fi binevenite.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.