#cismarii în acțiune pentru ChefXperience

Cei de la Staropramen ne-au lansat zilele trecute o provocare, să gătim o rețetă care să se potrivească cu berea brună. Cum eu mă pricep la bere și Mariana se pricepe la rețete, am zis că acceptăm și am trecut la treabă.

Am acceptat mai ales pentru că am vrut să demonstrăm că și berea se poate asezona de minune cu o mâncare bună, nu doar vinul. Ăsta e un lucru care le scapă de multe ori din vedere celor pasionați și care apreciază o bere de calitate ( nu drojdieri de carieră) și anume că berea se poate completa excelent cu un preparat potrivit.

Poți găti ceva bun, rapid și ușor în casă, care merge cu bere și cu care îți poți impresiona prietenii care vin la tine ”la o bere” sau pentru a-ți îmbunătăți și diversifica experiențele culinare.

Am ales ( a fost aleasă) o rețetă de pui cu sos Cajun și vedeți mai jos ce și cum a ieșit.

Eu zic că a ieșit bine, mai ales că am fost băgat în șah la capitolul cumpărături, când a trebuit să iau piper cayenne ( adică piper roșu) și când am auzit că se face cu lapte.

Oricum, rețeta e oarecum simplă si o vedeti la final.

Pentru rețeta de preparare trebuie să întrebați la ”the master of the house”. Eu știu doar să fac cumpărăturile, să curăț legumele și să am grijă ca ingredientul secret să fie la rece. Pentru că întotdeauna, orice ai decide sa gatesti sau cu oricine ai consuma rezultatul delicios, cu prietenii la un party sau cu iubita careia i-ai pregatit o cina romantica acasa, cea mai bună parte e berea.  Si, din fericire berea de origine ceheasca Staropramen chiar iti ofera alegeri prin specialitatile granat, blonda, dark si neflitrata.

Ingredientul surpriză nu a fost folosit în rețetă, dar a fost savurat pe deplin ( de mai multe ori chiar) la degustare.

Acum, despre Chefxperience:

Este o campanie care îl are în prim plan pe chef FOA ( de la MasterChef, îl știm cu toții), este o aplicație de facebook unde el, chef-ul, îi învață pe utilizatori cum să gătească cu cele 4 sortimente de Staropramen. La baza ei sunt niște clipuri cu FOA în care userul poate interveni activ. Asta e mișto. Că te poți băga la tăiat ceapă, la amestecat în oala și așa mai departe.

Oricum, e și fun și util. Vedeți aici despre ce e vorba mai exact.

Noi am gătit o rețetă care să meargă cu berea neagră, dar cu ocazia asta am aflat că pentru fiecare bere există un spectru alimentar care se potrivește.

De exemplu, am aflat că berea blondă merge cu orice preparat proaspăt și ușor, salată, starter sau fel principal, pe bază de carne albă – pește, fructe de mare,  pui, curcan – cu un mix de legume proaspete, totul completat, de fiecare dată, de condimente proaspete (coriandru, busuioc, oregano, rozmarin) și arome citrice.

Pentru un simplu snack, îi poți alătura berii tale blonde un platou de brânzeturi albe, cremoase: brie, capră, mascarpone și biscuiți foarte puțin sărați.  Iar la desert, poți opta pentru o tartă cu mandarine/portocale/caise, sau o prăjitură cu lămâie.

Vorbim în continuare despre bere, da? Deși am trecut prin atâtea feluri de mâncare.

În aplicație găsiți mâncare pentru toate gusturile, care să meargă perfect cu berea: pește, burgeri, preparate de inspirație asiatică, sud-americană, mediteraneană, avem și rețete potrivite pentru Crăciun…

Fiecare o să găsească aici ceva pe placul lui și pe placul celor pentru care gătește de obicei cu drag, prieteni, familie. Si in caz ca vreti sa faceti ca noi, mai jos reteta:

 

Pui cu sos Cajun

4 Porții

  • 1,5 kg pui tăiat în 8
  • 100g făină albă
  • Sare și piper
  • 240ml lapte sau lapte bătut
  • Ulei vegetal, pentru prăjit
  • Ceapă verde tocata, pentru a orna

Pentru sos:

  • 115g untură sau ulei vegetal
  • Puțină făină 70g
  • 2 cepe, tocate
  • 2-3 cozi de țelină, tocate
  • 1 ardei verde mare, fără semințe, tocat
  • 2 căței de usuroi tocați fin
  • 240ml passata (pasta de roșii)
  • 450ml supă de pui
  • 225g roșii fără coajă și tocate
  • 2 frunze de dafin
  • 1 lingură zahăr brun
  • 1 lingură coajă rasă de portocală
  • ½ linguriță piper cayenne

 

 

 

22

One Response

  1. Home
    December 19, 2016

Write a response